fredag 18 april 2014

Oj, en oväntad uppgörelse i Genève om att trappa ner konflikten i Ukraina. Vem hade trott det? Fantastiskt om den verkligen håller....
Jag vill inte tvivla men jag....Det är i vilket fall om helst en framgång att USA, EU, Ryssland och Ukraina har lyckats få en uppgörelse om en nedtrappning av den eskalerade krisen. Mötet drog ut på tiden och då brukar det finnas något man vill avsluta...Säkerheten ska återställas, parterna ska avstå från våld och hot. Illegala militära grupper ska avväpnas och ockuperade byggnader återlämnas. Amnesti ska ges till ockupanterna. OSSE ska övervaka att uppgörelsen följs. Ukrainas regering ska föra en dialog om en ny konstitution med ökad självstyre för regionerna.

Bra naturligtvis men än så länge bara ord och USA har också ställt krav på nya sanktioner om inte uppgörelsen följs
Man blir förundrad. Vad vill Putin? Är det här bara en taktisk reträtt i väntan på nya ingrepp eller angrepp?
Kände han att pressen började bli för stor mot Ryssland med USA, Nato, FN, EU, Ukraina och... Vad vill han uppnå?

Ta nu några ordentliga och tydliga steg för fred och samarbete med kommittéer och arbetsgrupper med de fyra förhandlarna och OSSE och sätt press på Ryssland. Men gör det omedelbart. 
Vänta inte med sådana insatser utan sätt omedelbart igång så att inte dagordningen sätts av Putin och Ryssland. Håll kraven på fler och hårdare sanktioner levande så att pressen på Ryssland blir verklig.

För övrigt var vi på god kycklingmiddag med Stoffe igår i hans härliga lägenhet med  drink på balkongen och middag på andra sidan mot Katarina kyrka. Om några timmar kommer Sonjas syster Zari och Olle till oss. Roligt.Glad Påsk.

Inga kommentarer: