lördag 26 april 2014

Nej till euron ska drivas hårt av Centern i EU-valet och det finns mycket starka argument som kom bra fram på Centerns Europadagar i Göteborg
Det var ett av många bra seminarier på Europadagarna med  Centerns chefsekonom Martin Ådahl som moderator och med nationalekonomen Nils Lundgren, entreprenören Rune Andersson och CUF-ordföranden Hanna Wagenius i panelen.
Över 80 procent av svenska folket tycker att vi inte ska gå med i euron och 41 procent att det är en av de viktigaste frågorna i EU-valet, sa Nils Lundgren. Det går inte att ha en gemensam valuta i länder som är så olika. i USA går det bra med större rörlighet och samma språk men i Europa är skillnaderna och olikheterna mellan länderna för stora.

Euron leder i förlängningen till Europas Förenta Stater
Jag har aldrig förstått hur man kom på tanken med en gemensam valuta sa Rune Andersson. Det var heller inga ekonomiska motiv utan rent politiska. För att gå med på Helmuth Kohls önskan om ett enat Tyskland efter murens fall tvingade Frankrikes president Mitterand Tyskland att lämna D-marken.. Euron förstör hela EU-projektet, sa Rune A. Euron leder ofrånkomligen till ett Europas Förenta Stater med gemensam finanspolitik och skatter om den ska fungera.Och det vill inte folk ha.

Euron tvingar fram centralisering sa Hanna Wagenius och det är emot hela Centerns ideologi
Euron handlar mer om makt än om ekonomi.Euron kräver centralisering för att fungera och då kommer vi längre från folket. Den centraliserar makten och mer centralisering minskar demokratin.
Centern bör kräva ett formellt undantag från euron som Storbritannien och Danmark, hördes också i diskussionen, genom en omformulering av Sveriges EU-avtal. Jag kände mig verkligen upplyft efter detta seminarium.
För övrig sitter jag nu på Clarion hotell och ska äta frukost. Sedan fortsätter vi programmet med punkten 30 dagar kvar till EU-valet...

Inga kommentarer: