onsdag 30 april 2014

Tragiskt och farligt med växande stöd för faschistpartier i EUropa. Men EU har sig själv att skylla med den havererade euron som skapat arbetslöshet, utslagning och fattigdom.
Eurohaveriet har lagt grogrunden till de som nu sker i Europa. När ekonomin går över styr och när "vanliga" människor drabbas av arbetslöshet, utslagning och fattigdom och  EU och regeringarna gödslar banker och finansintitutioner så reagerar folk. Precis så var det under 30-talskrisen när nazismen växt sig stark. Jag säger inte att allt är eurons fel, men jag säger att den har skapat grogrunden för de växande höger- och faschistpartierna.

Framför allt har de länder som anslutit sig till euron och fått problem inga möjligheter att själva ta sig upp ur eländet.
Med euron har alla länder, starka som svaga, en gemensam ränta. De svaga ekonomierna skulle behöva sänka räntan för att stimulera ekonomin, men det kan man inte. Euron sätter stopp och det blir EU, ECB och IMF som får dela ut pengar. Förnedrande för länderna och folk ser själva vilka som vinner och vilka som förlorar.

Och ingen av lösningarna är lätt att hantera - att lämna euron eller skapa en EU-stat.
Att lämna euron kan bli aktuellt kanske för Grekland. Men att EU skulle överge den helt blir en för stor prestigeförlust och internkris, särskilt för Tyskland, som backat upp de ekonomiskt svaga länderna. För att klara euron behövs både penningpolitik och finanspolitik med skatter på EU.nivå och då har vi EU-staten där. Mitterand och Kohl gjorde en politisk uppgörelse när marken avskaffades och euron infördes. Några ekononiska motiv fanns inte.

Dagens ipsosmätning; Det är känsla och beröring som får folk att rösta, inte siffror och procentsatser sa en föreläsare någon gång....
För övrigt byter jag nu helt tema och skriver några nya frågor på fågeltemat till kvällens Valborgsfirande med 20-talet glada sångare i Hemmestakören.

Inga kommentarer: