måndag 28 april 2014

Lena Ek driver verkligen kemikaliefrågorna bra. Oklara EU-regler stoppar Sverige från att förbjuda hälsofarliga ämnen, säger Lena som vill skärpa EU-reglerna.
Är det någon som kan säga att man är expert inom detta område så är det Lena Ek. Hon var föredragannde i EU-parlamentet för ALDE-gruppen om det stora kemikaliebetänkandet REACH och hon har drivit på i regeringen för att stoppa farliga kemikalier som Bisfenol A. Här har det kommit larmrapporter om att ämnen kan orsaka cancer och hormonrubbningar. Bisfenol A har förbjudits i nappflaskor och vissa förpackningar för barn. Lena Ek har drivit på för att ämnen ska bort helt i Sverige men har stött på problem med EU:s lagstiftning och lobbyister som bara ändrar bisfenol A till Bisfenol B om det blir förbud....

Lena EK vill nu ändra i EU:S regelverk så att hela grupper av giftiga ämnen ska kunna förbjudas. Ett utmärkt förslag som hon ska ha credit för. Men kemilobbyn är stark och det tar tid.

 Bra att Sverige driver på för ökade insatser för romerna direkt i Rumänien, men är Birgitta Ohlsson rätt person att driva detta?
Sakfrågan är det ingen tvekan om. Den är rätt. Sverige ska hjälpa romerna både i vårt eget land och i Rumänien genom EU. Regeringen har nu föreslagit att Kommissionen inrättar en "europeisk expertstyrka"  i Rumänien som ska få Rumänien att satsa mer på romerna. Rätt vid den första ryggmärgsreaktionen men med lite eftertanke. Vad skulle vi säga om Rumänien krävde att Sverige ska ge ökat stöd till samerna...? Om det går genom EU, ok, men jag tycker inte det verkar som om Birgitta Ohlsson har förstått skillnaden.

För övrigt åker jag nu till hotell Clarion i Stockholm på regeringens seminarium om "Hur vi gör vår vardag giftfri" med just Lena Ek som inledare.

Inga kommentarer: