tisdag 15 april 2014

Nej vi ska inte gå med i Nato - en provocering som kan leda till krig
Det är verkligen inte genomtänkt av Finlands avgående statsminister Jyrki Katainen att föreslå att Sverige och Finland ska gå med i Nato. Centerpartiet i Finland är emot liksom socialdemokraterna och detsamma gäller i Sverige. Moderaterna och Reinfeldt har ställt upp tre kloka krav, folkligt stöd, att Finland också går med, att S är med. Vi samarbetar med EU och Nato och i Norden kring försvaret och det finns ingen anledning att nu bli Nato-medlem. Det skulle vara en kraftigt provocerande åtgärd i den kris som råder i Ukraina och Ryssland. Folkpartiet och Björklund är ensamma. Låt dom vara det.

Däremot finns det goda motiv för en återinförd värnplikt som i formen av en medborgartjänst för alla män och kvinnor.
Det skulle kraftigt stärka det folkliga stödet till försvaret men också till insatser orsakade av klimathotet som översvämningar, stormar som kan orsaka stora samhällsproblem kring el- och livsmedelsförsörjning.Min motion i frågan hade visst stöd på årsstämman med länscentern och bevarades hyggligt, dock utan att bifallas.

S satsar 2 mdr på sjukvården varav 400 milj till Stockholms läns landsting - inga stora pengar men man når en stark opinion
Sjukvård och skola står högst på vad väljarna prioriterar i valet. De områden som S 400 miljoner ska gå till i Stockolms län är väl genomtänkta för den opinion som finns; 500 fler sjuksköterskor, administrativ avlastning genom "medicinska sekreterare" i vården, fler nya barnmorskor med start i höst...2000 kvinnor får inte föda där de vill,säger min bänkgranne i landstingssalen, s-oppositionsrådet Helen Hellmark-Knutsson. Det träffar rätt. Allt är inte pengar. Känsla, beröring, förståelse är viktigare fick vi höra på helgens utbildningskonferens i Ropsten.
För övrigt blir det lite inre tjänst i dag när mötena i kommun och landsting håller igen i påskveckan.

Inga kommentarer: