måndag 21 april 2014

Varför ska man rösta i EU-valet den 25 maj?  Varför ska man rösta på Centern? och varför ska man kryssa Hans Lindqvist?
Först så det är klart. Du ska rösta i EU-valet. EU blir allt större och viktigare. Fler och fler beslut fattas i EU och EU-parlamentet som direkt påverkar oss i vardagen. SKL, Sveriges kommuner och landsting, säger att 60 procent av de beslut. vi fattar i kommunerna styrs genom lagar från EU, som EU- direktiv och  EU-förordningar. Du kan påverka i EU-valet. Gör det. Upphandling ska kunna ske av närodlat, t.ex.

Varför ska man rösta på Centern?
Centern vill att EU ska bli "Smalare men vassare". Det betyder att EU inte ska ägna sig åt en massa detaljfrågor som vi ska besluta om i medlemsländerna. Det betyder också att EU ska vara "vasst" i de stora gränsöverskridande frågorna som fred, mänskliga rättigheter, öppenhet och andra gränsöverskridande frågor. Vi är för EU men mot euron.

Varför ska mana kryssa för Hans Lindqvist?
Jag är en konstruktiv EU-kritiker. Jag var ordförande i Nej till EU inför folkomröstningen för 20 år sedan. Jag är demokrat och accepterar naturligtvis folkomröstningsressultatet.
1. "Mer samarbete - mindre EU-stat."
2. Högre klimat, energi-, och miljökrav i EU med 50,50,50,dvs 50 procent minskade utsläpp, 50 procent mer förnybart och 50 procent ökad energibesparing till 2030.
3.Ett flexibelt EU med rätt för länder att välja vad man vill delta i och återföra makt från EU, som t.ex rovdjursjakt. Sverige ska ha ett formellt undantag från euron. Fri rörlighet och öppenhet ska gå före gränskontroll och sekretess.
För övrigt hade vi en trevlig påsklunch i går med "tjocka släkten" hos Maria Eklund i hennes nya härliga lägenhet i Fredhäll.

Inga kommentarer: