söndag 5 oktober 2014

Budgeten blir nästa pilsner för Löfven och det är ingen lätt uppgift för den nya regeringen. Viktigt att Alliansen har en väl samlad budget som alternativ som man lovat - så skillnaderna blir klara.
Det är ingen lätt uppgift för Stefan Löfven och hans nya arbetslag. Han har lyckats bra, från sin utgångspunkt, med sammansättningen av regeringen, ung, gammal,svenskt, utländskt stad,land, erfaren, oerfaren, olika bakgrund. Men det stora problemet kommer nu med budgeten. Först måste han få med V på vagnen att rösta ja till budgeten, Vinster i välfärden är knäckfrågan. Om Sd röstar med regeringen i steg 1 om ramarna förlorar regeringen och nyval blir troligt. Två förutsättningar, alltså i steg 1, att V står bakom budgeten och att Sd inte röstar för Alliansens budget.

Budgeten kan falla i steg två  i alla fall då det är möjligt för oppositionen att i utskotten fälla detaljer i budgeten bara man håller sig inom budgetområdenas olika utgiftstak. 
I ett sådant läge måste Löfven bedöma om en förändring är acceptabel eller inte, tex att anslagen sänkts för ett förslag.

Nu tänker jag högt
Jag känner Jonas, Han är hård men han vill ha resultat. Vi vill "ha bort" vinsterna, S-Mp vill "reglera vinstuttagen,säger Jonas i dag i DN, dn.se/nyheter, det är skillnaden. Vi måste hitta en gemensam ståndpunkt, och"det hoppas vi göra ",säger Jonas. Vad tyder det på? Han vill till varje pris komma fram i en uppgörelse. Förhandlaren Löfven vill till varje pris också lyckas visa upp att han kan förhandla. Men efter V-uppgörelsen kommer nästa pilsner att Sd inte röstar för Alliansens budget. Här har Löfven mycket mindre inflytande om han inte lägger in några invandarkritiska förslag förstås....oj
För övrigt kommer Emma, Sara och Hanna hit nu och Micke och jag åker och spelar tennis.
Inga kommentarer: