fredag 10 oktober 2014

Margot Wallström får inte hand om EU-frågorna, bara utrikespolitiken. EU tar Löfven hand om. Säkert en besvikelse för Wallström.
Ja, det är säkert en besvikelse för Margot Wallström som har en stor del av sin politiska historia i EU som kommissionär under två mandatperioder. "Löfven behåller greppet om EU" har DN som rubrik
dn.se/nyheter. Det är ingen ändring i regeringskansliet från den förra regeringen med Reinfeldt  och Bildt men det kunde kanske ha varit motiverat med tanke på Wallströms bakgrund. Känns säkert lite underligt att varje gång det kommer en EU-fråga är det inte hon utan Stefan Löfven som ska ta hand om den. Det var Göran Persson som flyttade över EU-frågorna från UD till statsrådsberedningen och sig själv.

Makten över EU-frågorna  stannar kvar i statsministerns kansli och det blir hans statssekreterare Hans Dahlgren som sköter EU-frågorna i regeringen.
S-Mp regeringen har ingen egen EU-minister. Också det lite underligt på samma sätt som regerinen saknar migrations-, och integrationsminister.EU-frågorna har ju haft två framträdande EU-ministrar i Alliansregeringen med Cecilia Malström, nu EU-kommissionär och därefter Birgitta Ohlsson. EU-frågorna har ju också ökad i betydelse med euro-krisen, klimatpolitiken och Ukrainakrisen, men det är kanske just därför som Löfven inte vill släppa iväg dem. Utrikesministrarna får heller inte delta på EU:s toppmöten, Europeiska rådet, som de fick tidigare.
Man skulle kunna säga att Wallström blir en avlöfvad utrikesminister....ha,ha.

För övrig är det i år 20 år sedan folkomröstningen om EU-medlemskap 1994. Den 13 november blir det ett seminarium om 20 år i EU där jag, Ulf Dinkelspiel, m fl från ja- och Nej-sidan kommer att medverka. Har just plockat fram min dagbok "240 dagar" som sträcker sig från från den 18 mars, dagen då tidpunkten för folkomröstningen presenterades, till den 13 november då den avhölls. Ska bli roligt. 

Inga kommentarer: