söndag 19 oktober 2014

U-båtskrisen förvärras med de nya uppgifterna om nödsamtal från en rysk u-båt till Kalinin grad
Det påminner om 80-talet och det bekräftas av personer som medger att det förekommit incidenter också i nutid som inte förmedlats vidare till allmänheten. Varför inte? Det är inte några trevliga informationer men de måste komma till allmänhetens kännedom om inte annat för att medborgarna ska göra riktiga avvägningar när försvar och utrikespolitik diskuteras.

Jag gjorde repmånad i oktober 1982 på Korsö som kustartillerist och fick hämta ut skarpladdade vapen i Myttinge som ingen då förstod varför.
Det var overkligt. Vi skulle rycka in till Myttinge. Det gjorde vi och det första vi fick var vapen med skarpladdad ammunition. Vi frågade förstås men fick inga svar. Ni får det på båten på resan ut, vi ska till Korsö. Då fick vi höra om marinens jakt på en u-båt i Hårsfjärden och att det var en allvarlig verklighet samma dag som vi ryckte in.

Det som är allvarligt är helheten med Krim, Ukraina, flygkränkningar och nu u-båtar
För oss som bor i Värmdö blir det extra känsligt med full militär aktivitet i skärgården utanför Stavsnäs.

Sverige måste se över sin beredskap och stärka skyddet mot kränkningar av gränsen i luft och vatten..
Här måste det till gemensamma satsningar från partierna i försvarsutskottet, regeringen och riksdagen. Det inledda samarbetet med Finland är också rätt väg. Det bör utvidgas till Baltikum och Polen för att stärka det gemensamma försvaret av Östersjön.
För övrigt blir det nu tennis med Micke, inomhus i dag och sedan blir det landstingsgrupp på eftermiddagen. Men hur kan man lägga den mitt i finalen i Stockholm Open....ha?

Inga kommentarer: