fredag 17 oktober 2014

Ingen bra start för finansminister Magdalena Andersson som innan hon presenterat ett enda förslag får unik kritik från Finanspolitiska rådet.
Finansministern bryter mot reglerna för finanspolitiken, säger Finanspolitiska rådet, en oberoende myndighet med experter som ska granska regeringens finanspolitik."Det är tomt i ladorna" sa den nya finansministern. Nej, "det går inte att säga att det är tomt i ladorna"säger rådets ordförande John Hassler. Finansministerns utspel om budgeten, att inte uppnå överskottsmålet, eller helt överge det är ett brott mot ramverket.

Det påverkar inte direkt politiken, men det påverkar trovärdigheten och förtroendet för den ekonomiska politiken, det som var Alliansregeringens paradgren.
Det har aldrig hänt att rådet kraftigt kritiserat en regering med "ett uppenbart brott mot det finanspolitiska ramverket" innan regeringen lagt ett enda förslag. Nu kan ju regeringen ändra sig till budgetpropositionen läggs, det är ju någon vecka kvar, men starten....??

Båda Reinfeldtarna avgår i halvt vredesmod efter politiska förluster-nu var det Filippas tur efter att ha förlorat voteringen om finanslandstingsråd med 22-20 mot Torbjörn Rosdal.
Jag ska säga att jag gärna sett Filippa. Jag har inte direkt jobbat ihop med henne, men vi har ju träffats i landstingsstyrelsen och i landstingsfullmäktige och bytt ord och åsikter under flera år. Hon har skött sjukvårdspolitiken alldeles utmärkt, med tydliga besked och ofta besk kritik mot oppositionen.

I dagens läge med SD som vågmästare
bedömde nog landstingsgruppen i moderaterna att det behövs  någon som kan samarbeta med oppositionen och det både säger och kan Torbjörn Rosdal som en mer "pragmatisk politiker".
För övrigt hade vi ett bra kretsmöte i går med Värmdöcentern, gick igenom processen i förhandlingarna och valde Ina Ununger som vår företrädare i kommunstyrelsen. 

Inga kommentarer: