torsdag 2 oktober 2014

Centern driver redan på för avveckling av kärnkraften genom att göra den obehövlig och olönsam - kan vi förstärka det genom en uppgörelse med nya regeringen ska vi göra det.
Maud Olofssons uppgörelse om att kunna bygga 12 nya kärnkrafterk på platsen för de gamla verken fick många centerpartister att hoppa av. Jag vet för jag talade själv med många. Uppgörelsen var ett svek  mot den gröna Centerideologin. Jag kritiserade uppgörelsen hårt och gör det än i dag. Jag ska ändå erkänna att det sätt på vilket centern drivit energipolitiken efter uppgörelsen varit lyckosam. Kärnkraften ska stå för sina egna kostnader och storsatsningen på förnybart skall göra kärnkraften olönsam. Den politiken har varit framgångsrik. Den politiken ska vi fullfölja.

Man kan faktiskt säga att det är centerpartiets politik med ekonomiska krav på kärnkraften, inga statliga försäkringspengar och satsning på förnybart som lagt grunden för en avveckling.
Miljöpartiet träder in till ett dukat bort, dörrmattan är rean utlagd och nu behöver man bara fullfölja den inriktningen så dör kärnkraften svältdöden.

Men, det är detta Centern borde tala om. Vi är emot kärnkraft, vi har kämpat mot den i 40 år och vi har nu medverkat till att den dagen närmar sig då kärnkraften kommer att avveckla sig själv.
Vi ska ju berätta det för alla de som röstat på centern nu och röstat på Centern tidigare för att tala om detta. Miljöpartiet fullföljer nu den linjen, att kärnkraften ska bära en större del av sina samhällsekonomiska kostnader, säkerhetskraven ska skärpas och kärnavfallsavgiften ska höjas.
Om  Centern hade stöttat min motion om avveckling av två kärnkraftverk under mandatperioden hade vi nu tagit ledningen i den processen.Nu vill Mp tala om att det är dom som gör det och Centern förlorar ännu fler väljare på den frågan. Låt det inte ske.
För övrigt fortsätter vi förhandlingarna i Värmdö och i kväll har vi kretsmöte om frågan. 

Inga kommentarer: