tisdag 21 oktober 2014

U-båtsjakten kräver svensk omplanering av försvaret -mer invasionsförsvar och mindra insatsstyrkor i världen. Nato-frågan är redan uppe men tänk först.
Visst är det allvarligt, oroande, tungt och riskfyllt. En u-båt i den svenska skärgården? Vad gör den här? Vad är syftet? Det verkar ju inte vara någon tillfällig liten operation om det finns en oljetanker i närheten om kan "ta ubåten ombord" och dölja hela operationen. Allt tyder på ett noga planlagt övergrepp på Sverige. Och varför måste man fråga. Är Sverige extra intressant? Är Sverige extra viktigt som land att ha koll på? 

Putin vill att vi ska vara rädda säger flera media i dag. Han vill skrämmas. Han vill tala om att han kan angripa och ta Sverige.
Ja, så kan det visst vara. Han visar musklerna, men det är väl igen bravad att erövra Sverige? Det är naturligtvis ingen hemlighet för Putin, med sitt förflutna i KGB:s spionage-och säkerhetsarbete, att Sverige har rustat ner invasionsförsvaret.

Vad är syftet med Putins hot? Om han vill skrämma Sverige kommer ju naturligt  frågan om Nato upp till ytan och det förvärrar ju bara Rysslands situation.
Nu hörs försvarsutskottets ordförande Allan Widman (Fp) tala om Nato-medlemskap igen, liksom Kd:s Göran Hägglund och DN, medan förvarsministern Peter Hultqvist säger att vi inte ska gå med i Nato, men vi ska samverka med Nato inom partnerskapet.

Inte är det väl särskilt förståndigt att gå med i Nato i ett läge som bara ytterligare skulle provocera Putin och försämra säkerhetsläget, med Krimkriget, Ukrainakrisen, flyg- och ubåtshot. Tänk först noga igenom läget och samarbeta med Finland och övriga Norden.
För övrigt var det ett intressant förslag om Slussen som Ola Andersson skrev i går på kultursidan i DN. Rekonstruera och rusta upp det Slussen som finns i dag och har "tjänat oss väl" i 80 år. Det liknar plan B, går fortare, är billigare och blir bättre.
Inga kommentarer: