onsdag 22 oktober 2014

"För djävligt", säger vår ÖB Sverker Göransson om intrånget på svenskt territorialvatten. 
Det gör han efter ett nästan två timmar långt möte med försvars- och utrikesutskotten i riksdagen i går. Hårda, lite ovanliga men befogade ord från överbefälhavaren. Det viktigaste var kanske inte detta utan mer hans allmänna besked om Sveriges inställning och reaktioner.  Sverige signalerar "att vi reagerar och agerar med de resurser vi har direkt när vi får en här typen av indikationer".Bra talat, men han skulle inte ha sagt "med de resurser vi har", det tolkas lätt som att det inte är tillräckliga och att det alltså är ganska ofarligt för en inkräktare att fortsätta med kränkningar.

Så har då landstinget valt landstingsstyrelse och landstingsråd efter en hel del tumult med en rejäl debatt och efter ajournering.
Ett ovanligt landstingsmöte. Orsak: landstinget består av Alliansen 72 mandat, rödgrön opposition 68 och Sd 9,alltså med utslagsröst. Hur skulle det nu hanteras? Torbjörn Rosdahl(TR), som av M nominerades till finanslandstingsråd med 22-20 röster mot Filippa Reinfeldt, inledde debatten med att föreslå 20+20 ledamöter i landstingsstyrelsen(LS), 20 ordinarie och 20 ersättare. TR menade att den utslagsröst M skulle få då endast skulle användas i undantagsfall och såg det som en utsträckt hand till oppositionen.  Vi får inte bli handlingsförlamade menade TR.

Erika Ullberg som tagit över oppositionsrollen från Helen Hellmark Knutsson, som blivit forskningsminister, föreslog 19+19, som under denna mandatperiod.Vi ska inte ge Alliansen någon fri biljett, tyckte hon, det har väljarna inte gjort och det blir odemokratiskt att fixa och trixa för att få utslagsröst i landstingsstyrelsen.

Därefter kom en debatt om mandattiden, där Alliansen ville ha fyra år som i dag men oppositionen ville ha ett år. Nej, kom det fram, det gick ine med ett år enligt kommunallagen.

Efter ajournering och ett nytt upptagande av mötet kom Allians och opposition överens om
att lagen ska gälla (intressant), att valen ska vara för fyra år, men att en överenskommelse skall tecknas mellan Allians och opposition att ledamöter ska avsäga sig sitt uppdrag efter ett år och väljas på nytt.

Två frågor jag ställde mig
Varför lade Sd ner sina röster och släppte fram 20+20  och tappade eget inflytande?
Varför hade inte Allians och opposition kollat kommunallagen innan mötet?
För övrigt blev det i alla fall en riktigt rolig tillställning,inte minst för oss ersättare och journalister som satt på läktaren och skrattade.


Inga kommentarer: