onsdag 1 oktober 2014

Den nya svaga regeringen stärker riksdagen men den får också många andra konsekvenser. Nedan följer några.

Blocköverskridande 
Vad man än säger i dag på riks kommer det att ske. Tiden läker alla sår, men också gamla uttalanden . Det som inte gick att samarbeta om kommer att gå att samarbeta om. Det handlar om måste för att få majoriteter och det handlar om ansvar om man inte vill ha hela befolkningen emot sig. Centern bör som ett erkänt samarbets- och ansvarsparti för Sverige söka få igenom så mycket C-politik som möjligt med regeringen och med Alliansen. Vad har vi annars partier till?

Samarbete med SD
Det kommer att se annorlunda ut efter en tid. Redan i dag verkar halva svenska folket enligt DN tycka att partierna ska samarbeta med SD. Det var verkligen en snabb övergång och den stämmer ju inte alls med vad partierna säger. För Centern är det ju glasklart vilka frågor vi inte ska samarbeta om. Men svenska folket har valt Sd och vare sig vi vill det eller inte finns de i kommuner, landsting och riksdag. Men ansvar naturligtvis.

Allianspaus.
Det sa Fp-ledaren Jan Björklund i går och så kommer det att bli, oavsett vad han säger.Det var inget brott, det var inget svek, det var verklighet för att Allianspartierna ska kunna arbeta mer fritt såväl i opposition som i olika majoriteter och driva sina egna linjer och göra upp efter egna förutsättningar. Men inför 2018...

Regeringskriser
Det kommer vi att få se många, den första kanske redan om några månader om obligatorisk gymnasieskola. Vad sägs om förslaget om en statlig skola? Centern säger Nej, men S närmar sig med Thorwaldsson i dag, Fp, V, Sd vet vi.... C ska driva avveckling av två kärnkraftverk och pressa regeringen, särskilt nu när säkerheten minskar,förlusterna ökar och förnybart växer. Gör det nu Annie.
För övrigt blir det  kf-handlingar nu inför kf i kväll, sista före bytet, om Slussen, om byggen utanför detaljplan, om GC-vägar i Värmdö.
Inga kommentarer: