torsdag 13 augusti 2015

Moderaterna vill ha ny anställningssform "Första jobbet-anställning" med förstajobbet avdrag och delvis bibehållet försörjningsstöd. dn.se/debatt
Det har varit tyst om moderaterna och om Anna Kinberg en lång tid. Inte så mycket nya förslag och inte så mycket om M överhuvudtaget. Nu kommer ett förslag i DN Debatt om en "första jobbet-anställning." Min första reaktion var, blir det inte lite mycket olika former av anställning för att minska arbetslösheten? Kan folk, företag och olika sammhällsinstitutioner hålla reda på alla olika utbilningar i komvux, yrkesutbildning, lärlingsjobb. Det känns som om man kommit med något för att komma med något.

Var är något för något?
Deg ska blir mer lönsamt att gå från bidrag till arbete. För det behövs en sådan anställning.Första jobbet anställning ska få ett förstajobbet-avdrag som skulle ge 2000 kr mer per år. För att ytterligare bryta bidragsberoendet ska man kunna behålla en större del av försörjningsstödet när man får inkomst av arbete. Det skulle ge ytterligare 1000 kr per månad. Anställningen ska vara 18 månader. En utbildningsplikt ska införas för de som kommer hit från andra länder och inte har någon utbildning.

 Låter kanske bra, men vem är det som ska ge "första jobbet-anställningen?" Ser lite krångligt ut både för den som söker och för den som ska erbjuda jobb.Men jag vill inte döma ut någonting som kan bryta utanförskapet som arbetslöshet innebär.Så varsågod och försök..

Ett bra extra möte i går med Socialnämnden om situationen inom IFO, Individ- och Familje Omsorg skapade enighet mellan Allians och opposition om vad som måste göras.
Både majoriteten med ordföranden Elisabetn Dingertz och v ordf Fredrik Sneibjerg liksom oppositionen med 2:e vice ordföranden Sandro Wennberg ska ha en eloge för ett sansat möte inriktat på resultat.Så blev de också med ett beslut "att  återkomma till nästa ordinarie nämnd med mer omfattande redovisning av situationen avseende ärenderedovisning mm..." och till nämnden den 23 september redovisa statistik kring ärendemängd, bemanning mm. Bra och tack till ledningen. Nu ska det göras också.
För övrigt blir det bad och sim i dag med och nu blir det nog Evlinge. Sean ska jag se på Emma Sara och Hanna som tränar tennis i Hagabarg och sedan äta lite kräftor.

Inga kommentarer: