lördag 8 augusti 2015

Madrid gör nu allt för att förhindra ett katalansk utträde ur Spanien och flaggar för nya eftergifter för ökat katalanskt självstyre.
Det är inte svårt att förstå. En seger för de katalanska självstänighetsivrarna kan skapa stora problem för inte bara Spanien utan för hela EU och Europa. Uppgradering av Kataloniens redan starka självstyre till  nivå med Baskien och Navarra står på programmet. Detta för att hindra att 68 av 135 i det katalanska parlamentet röstar för utträde. Jag minns tiden som reseledare i Callellelja och Caldetas nära Barcelona i Katalonien på 60-talet. Det var många fester och kulturarrangemang för Katalonien redan då. Katalaner ville man vara inte spanjorer. Det blir en uppgörelse av något slag. Inget utträde.

Bra förslag av Magnus Nilsson på  dn.se/debatt om att införa avdragsrätt för personer och företag som skrotar utsläppsrätter.
Magnus Nilsson är nog den fristående miljökonsult jag har störst respekt för. Vi jobbade mycket tillsammans inför kärnkraftsomröstningen 1980 då han skrev en argumentbok för Folkkampanjens räkning som fortfarande gäller. Varför inte ta tag i förslaget från Centern? Något att ta upp inför stämman.

Finland skadar samarbetet i Norden med sitt nya kärnkrafterk i Pyhäjoki. Ryssland får inflytande över Nordens energisförsörjning.
Det är klart det har säkerhetspolitiska följder. Rysslands deltagande och andel på 34 procent är inte till för energifrågan utan för att får just ekonomiskt och säkerhetspolitiskt inflytande i Finland som i sin tur påverkar Sverige. Kärnkraftverket är fel satsning som sådant. Rysk finansiering gör det dubbelt fel.
För övrigt blir det lite inre tjänst i dag och sedan cykel till Kastmyratjärn med en simrunda och lite medhavd lunch.Inga kommentarer: