onsdag 12 augusti 2015

Tredje stora krispaketet till Grekland på 86 mdr euro eller 824 mdr svenska kronor är framförhandlat, men löser det krisen? Nej, är mitt svar. 
Visst, det är inte bara besparingar och åtstramningar som Grekland tvingas till det är också reformer som ska förhindra liknande kriser och ekonomiska haverier. Långivarna känner vi igen, EU-kommissionen, ECB och IMF. Och vilken summa! Greklands  skulder är nu på 320 mdr euro, 175 procent av BNP. Gränsen är 60 procent enligt stabilitetspakten.

Visst reagerar men på att euron skapat en situation där grekerna får finna sig i att andra styr landet med nya skatter på grekiska rederier, avregleringar och skärpta pensioner. Tala om detaljstyrning. Men vad är alternativet? Vi var många som varnade för det som nu inträffat, men löser ständigt nya krispaket problemet? Svar Nej. Tyskland har lånat ut 90 mdr. Tål Tyskland mer? Tål tyska väljare mer? Tål Merkel det? Krisen är djup i EUropa.

Och mest utmanande. Greklands premiärminister Tsipras säger att han ska genomföra kraven, men att han inte tror på dem. Oj,oj, vilken hög ambition?

Tragiskt och illa att Japan börjar återstarta kärnkraft igen efter Fukushima. 
En kärnkraftsrektor återstartades i dagarna och av de 43 kärnkraftverken finns ansökan om återstart för 25. Japan, fullt av kärnvapen och kärnkraftselände och folk är emot.Satsa på förnybart. Nu.
För övrigt hämtade Sonja och jag vår kattunge hemma hos Bosse Anderssons dotter, Marie Tegnefjord i går på Skalmsta gård. En härlig liten rackare som nu jagar kottar i stora rummet. Emma, Sara, Hanna bli glada.

Inga kommentarer: