måndag 17 augusti 2015

Löfven öppnar med sommartal om aktuella frågor, våld, knivdådet i Västerås, gängkriminaliteten råa tongångar i sociala medier, EU-migranter, IS, flyktingkatastrofer. 
Jag känner stor oro, säger Löfven, de gör nog ni också. Han vänder sig till publiken och åhörarna om vad de sett och hört i sommar. Ett bra sätt att komma nära. Förslagen var tunnare, men det har nog ingen större betydelse. Det räckte med att utlova hårdare tag mot brottsligheten.och skärpt lagstiftning mot organiserad brottslighet.

Konkret var det nysatsning på yrkeshögskolorna.
2500 platser 2016 och sedan 6000 nya om året fram till 2020. 2 mdr kronor. Bra. men "för lite och för sent" som Östros brukade säga. "Det är inte brist på jobb, det är brist på utbildning.", sa L. Nja, De måste skapas jobb också. Det är huvudfrågan.

Löfven fick ganska positiva kommentarer men det var ju också ganska "ofarliga" förslag.

Jonas, V vill ha 230 miljoner mot psykisk ohälsa i budgten och det kan inte vara svårt att få, men pengar från minskat RUT-avdrag från 50 till 30 procent, det får han inte.
Jons kritiserade också regeringen för "att våga för lite" i klimatpolitiken. EU:s krav inför Parisförhandlingarna är för svaga. Sverige måste våga mer.Bra men inget som skrämmer regeringen.Han talar om minskade ränteavdrag, förmögenhets-arvs- och gåvoskatt men inga sifferbud. Han måste behålla förhandlingsläget. Men den politiska hösten har börjat.
För övrigt ska jag nu köpa en större (högre) kattlåda till Morris  så inte hela huset blir nedsandat. Stora frågor....

Inga kommentarer: