torsdag 27 augusti 2015

S-budget med satsningar på det mesta men det är jobben som är temat med 8,5 miljarder på den sk jobbagendan, men är svårt att verkligen se skillnaden mellan partierna.
Alla partiledare har haft eller ska ha sina sommartal och nu kommer regeringens budgetförslag och partiernas kommentarer till alla nya paket, agendor, upprustning, nya spår.... Och miljarderna, är det per år per mandatperiod eller fram till 2020. Det är nästan omöjligt att följa och framför allt jämföra och därmed bedöma och döma. Ta skolan. Kan någon skilja på alla insatser från alla partier om gymnasiet.folkhögskolan, traineejobb, yrkesvux, komvux, yrkeshögskola.lärarlöner, Grattis.

Det är rubriker, miljarder och politiska sakområden. Det måste till ordentliga debatter under hösten för att verkligen se, höra och förstå skillnaderna
Lite lättare är det faktiskt att se skillnaderna i invandrings- och flyktingpolitiken. SD, säger nej, M, Fp och Kd anpassar sig försiktigt till Sd, Centern flyttar sig inte en millimeter åt Sd-hållet och Mp och V är liksom centern öppna för asyl och humanitära insatser. Det ska Centern ha heder av.

Ökad jämlikhet måste prioriteras skriver Daniel Suhonen och Per Sundgren på dn.se/debatt
Och det har vi inte hört så mycket om. Men det kommer många rapporter, svenska och internationella, som visar att skillnaderna ökar mellan rika och fattiga i Sverige och inte  minst är det barnfattigdomen som ökar. Här finns mycket att bita i...

Klimatet är det också alldeles för tyst om, men FN:s Gröna fond kan både öka intresset och prioritera hela frågan inför det viktiga Parismötet i december. Centern kan ta fram en klimatagenda inför Paris. Det skulle skaka regeringen och Mp.
För övrigt fyller Kjell Disheden 70 i dag och jag håller just på och skriver några visor till festen på Malma. Skoj.


Inga kommentarer: