onsdag 5 augusti 2015

Utmärkta förslag från Obama om klimatet och rätt i tiden när han är på väg upp och när det stora FN-mötet i Paris väntar i december.
Obama har inte lyft miljö-, energi- och klimatfrågor så det märkts under presidentperioden hittills.
Han har haft sjukvårdsreformen som lyckats och förhandlingarna med Iran om minskad risk för kärnvapen som också lyckats.

Clean Power Plan heter förslaget som handlar om förnybar energi. Koldioxidutsläppen ska minska med 32 procent fram till 2030. Och det är kolet Obama främst riktar in sig på, som står för 35-40 procent av elförbrukningen.

USA drabbas just  nu av torka, regn, bränder och stormar i Californien och i andra delar av landet. Obama behöver inte hänvisa till verkligheten, den talar för sig själv. Folk tänker och fler och fler amerikaner, som tidigare inte ansett klimatfrågan särskilt viktig, ändrar nu inställning. Den förnybara elen ökar, förhandlingarna med Kina om minskad fossilanvänding bidrar liksom att åtagandena är frivilliga..

Jag var i Köpenhamn under klimatkonferensen 2009. Det var ett misslyckande, men ett misslyckande som jag tror alla insåg. Det ska inte upprepas igen. Uppladdningen hittills är positiv. Sverige och Centern kan ge tydligare ge besked om att grön tillväxt med  miljö- och klimatsatsningar också skapar fler jobb. I  förlängningen blir en vinst för både den enskilda och för världen. Mer sådant och vi kan applådera Paris i december.

Om regeringen kunde enas om att stoppa Förbifarten skulle vi som land bli trodda på att "byta ut källan till ohälsan, dvs trafiken" som Åsa Romsson uttryckte sig i går.
Det är bra med mer kollektivtrafik och fler cyklister, men det är inte bra att bygga en motorväg för sådär 20-25 miljarder, som säkert blir mer om häsoriskerna ska minska. Hur mycket bostäder kommer inte att byggas runt motorvägen?
För övrigt ringde Emma och vill att vi ska åka och bada igen och det gör vi så klart Gustavsbergsbadet eller Grillsbadet?.

Inga kommentarer: