torsdag 20 augusti 2015

USA-senatorn Mc Cain varnar för Putin. Det gör han rätt i. Men Mc Cain är en militärhök så vi ska noga överväga vad han säger.
Det är klart att vi måste följa vad som sker i Ryssland och under Putin med stort allvar. Det utgår jag ifrån redan sker. Vi har en i mina ögon kompetent försvarsminister i Peter Hultqvist som också träffade Mc Cain (MC) i går. MC är hök i försvarsfrågor och har velat stanna kvar i både Irak och Afghanistan och vill gå fram med amerikanska styrkor i Syrien. Han vill att vi ska gå med i Nato men det ska vi inte och det bestämmer vi.

Att utöka försvarssamarbetet med Amerika som Löfven föreslår kan vara en väg. men stor försiktighet med det, för det  blir väl i praktiken Nato-medlemskap bakvägen.
Men Putin är en aggressiv ledare som vill återupprätta det ryska imperiet och säkert har en plan för det. Att Baltikum med Estland, Lettland, Litauen men även Finland finns med där är säkert. Att Ryssland finansierar 40% av det  nya kärnkraftverket i Pyhäjoki är ett sätt att göra Finland beroende. De fortsatta striderna,trots Minsköverenskommelsen,i Ukraina visar att Krim inte var en tillfällighet.
Hoten mot Baltikum skrämmer.

Fortsätt stärka det svenska försvaret och samarbetet med Finland, de nordiska länderna och Baltikum. Ha bra kontakter och dialog med EU, Nato och USA men gränsen mot Nato går vid medlemskap.

Hur länge ska Donald Trump finnas med i toppstriden som president i USA.
Det är det nog många som undrar. Men i senast mätningen närmar han sig Hillary Clinton som nu bara leder med 51 mot 45. Otroligt, säger jag och obegripligt.
För övrigt blir det lite mer läsning i dag och lite kontakter inför nästa Socialnämnd om knappt en vecka. Vi måste lösa personalkritiken mot övertid och stress.


Inga kommentarer: