lördag 14 november 2015

Ett fruktansvärt terrordåd i Paris.  Nu måste det till samlade internationella insatser under FN mandat med både politiska, diplomatiska och militära insatser för att stoppa IS terror.
Nu säger Frankrikes president att "detta är en krigshandling" precis som jag sitter vid datorn, och att IS ligger bakom. Och det är väl inte oväntat.

Det son hänt påverkar hela världen. Beredskapen och riskbilden höjs runt hela jorden, 
flyktingarna får det svårare när gränserna stängs, kontrollen av människor höjs, polisinsatsernas stärks, rädslan för terror ökar runt om oss, öppenheten hotas. Vi måste kunna slå vakt om demokratin och samtidigt ta till de medel som krävs för att den inte ska hotas, Civilsamhället och lokalsamhällen runt om i länderna måste öka beredskapen, så att det inte bara blir polis och militär.

Frågan måste angripas på alla nivåer, internationellt, nationellt, lokalt och till de enskilda människorna. 
Precis när jag skriver detta hör jag vår nationella samordnare Mona Sahlin prata om förebyggande insatser med nätverk med personer och familjer som har erfarenhet från egna barn som radikaliserats,
Dit folk kan ringa som är oroade på hemmaplan.

Vi måste också möta och se upp för att det finns länder och personer som vill utnyttja tragiken till sin egen fördel, men själva har blod på händerna. Både Assad i Syrien och Rysslands utrikesminister Lavrov har redan uttalat sig i riktningen av "stöd oss" så vi kan stärka kampen. 

För övrigt anser jag att  FN:s säkerhetsråd  omedelbart bör inkallas som tar  gemensamma initiativ, politiska, diplomatiska och militära med  kamp mot IS-terrorn.

Inga kommentarer: