tisdag 24 november 2015

Parismötet om klimatet kan bli en framgång med nationella åtaganden från 150 länder där de stora växthusutsläpparna ingår, men...
Avtalet om minskade utsläpp av växthusgaser för att klara klimatet håller på att arbetas fram av experter och forskare. Förslaget har utökats från 25 till uppåt 50 sidor men det ser ganska lovande ut. Sverige ligger i topp i både utsläppsminskning och när det gäller ambitioner. Tror absolut att ett litet land som vårt här kan vara inspirerande.

Maldiverna och Tuvalu är två länder som kan försvinna genom vattenhöjningen om inte tvågradersmålet kan nås.
Jag minns Maldivernas representanter på klimatmötet i Köpenhamn 2009 där jag deltog som ordförande i KOMPASS, nätverket för modern, miljövänlig transportteknik som spårbilar.Precis när man kom in i lokalen fick man se en jättebild av ön och hur den långsamt äts upp av höjd vattennivå. Tuvalu är en annan liten ö i Stilla havet vars högsta punkt är fem meter...Fortsätter det kommer nivån att ha stigit med mellan 28-98 centimeter till år 2100, och då....och däremellan drabbas ön av både torka och orkaner. dn.se/nyheter. Kiribati är en annan ö som hotas.

Då blir det obegripligt att höra att bland annan Australien mitt inför klimatmötet i Paris planerar att öppna nya kolgruvor.
En skrivelse från Kiribatis president har sänts till världens länder med en uppmaning att besluta om ett moratorium,(tillsvidare stopp) för nya kolgruvor. Jag hoppas att Sverige ställer sig i täten och driver den frågan i Paris se dn.se/debatt.
För övrigt blir det  nu lite fler förberedelser inför Natodebatten i morgon i riksdagens 1:a kammarsal. 

Inga kommentarer: