torsdag 19 november 2015

Tragiskt och allvarligt med ökat hot mot Sverige från 3 till 4, eller högt hot. Självklart måste alla resurser sättas in för att förhindra terroråd i Sverige.
Hotbilden är hög. En person har gripits och anhållits i sin frånvaro för förberedelser till terrorbrott. Han ska ha kopplingar till IS. Nu är det "bara" mediauppgifter, men att hotet ökat också i Sverige är klart.

Det positiva - om det nu finns något positivt i det som nu sker - är att samarbetet mellan partier, myndigheter och enskilda har ökat.
Den svenska säkerhetspolisen och underrättelsearbetet har stärkt samarbetet med polisen och civilsamhället. Det politiska pajkastandet har också nästan försvunnit. I går presenterade moderaterna krav på nya lagförslag mot terrorism. Inrikesminister Anders Ygeman ställde sig bakom förslagen direkt och ska skynda på arbetet med kriminalisering av terrorresor och skärpa laganar om pass och vapenlagar.

Detsamma tycks gälla också internationellt när USA, Frankrike och Ryssland nu träffas.
Frankrikes president F Hollande åker till både Washington och Moskva för samtal både med Obama och Putin. Positivt, mitt i all skräck för nya tererrordåd.. Putin vill naturligtvis vinna internationellt erkännande och ha bort sanktionerna mot landet efter Krim och Ukraina, men försök att se också det positiva.

Koncentrera operationer till färre men bättre akutkliniker så kan vi rädda 500 liv om året. dn.se/debatt
Det är vad en utredning nu föreslår och det var precis vad vi talade om på centerns landstingsgrupp i går. Flera av våra 18-19 närakuter når inte upp till kraven på en bra akutklinik och därför diskuteras att banta ner till 14-15 men där alla ska vara av hög kvalitet. ordentlig info ska gå ut till allmänheten.
För övrigt blir det lite Minnen i dag och i efterrmiddag åker Sonja och jag in till Circus och ser på Christina från Dufvemåla med broder Håkan och Eva. 3 tim o 50 minuter. Puh, men roligt.

Inga kommentarer: