tisdag 17 november 2015

Frankrike kommer att förgöra IS. Vi ska utrota terrorismen, säger Frankrikes president Hollande inför franska nationalförsamlingen  Mycket om hårda motåtgärder, mindre om sociala insatser på hemmaplan.
Det är en hemsk attack. Den måste mötas med alla tänkbara insatser och åtgärder, politiska, diplomatiska, militära, Hollande nämner hårdare säkerhetskrav, mer fokus på underrättelsearbete och cyberförsvar. Hårdare gränskontroller, både yttre och inre i EU, snabbare utvisningar. Återkommande bombningar av IS ställningar i Syrien.
Utmärkt att Hollande vill kalla in FN:s säkerhetsråd för att diskutera gemensamma insatser mot terrorismen och IS. Gör det NU.

Allt detta är naturligt men det behövs också andra åtgärder, mer sociala och lokala  insatser i civilsamhället, i bostadsområdena, i skolan.
Det gäller att finna vägar som minskar radikaliseringen. De gäller att skapa nätverk mellan de familjer, ofta mammor, som drabbats av barn som åkt till IS, Detta så att de som råkar ut för det kan få några att tala med och få stöd och hjälp av. Arbetslöshet. utanförskap, meningslöshet, måste minska genom att ungdomar får plats i samhället, där de känner sig  behövda. Jobb är viktigast.
och, som jag skrev i går, de allra flesta muslimer är emot terror. Finn vägar där dessa kan tala med muslimska ungdomar som riskerar att radikaliseras ,

Liberalerna, blir Folkpartiets nya namn efter landsmötet om några veckor. Räcker det för att lyfta? Nej, men partiet har faktiskt väldigt många programgrupper och kommittéer på gång.
Men mycket handlar om Björklunds överlevnad...
En liberal reformagenda för framtiden med globalisering, välfärd, försvar, bostäder, jämställdhet skatter, främlingsfientlighet  är några,områden som nämns i dn.se/debatt i dag. Men inte ett ord om miljö, klimat, energi, jobb...
För övrigt hade vi ett bra möte med Värmdöcenterns styrelse i går och den 7 december blir det julbord för hela kretsen som kommer att inledas med två timmars fri framtidsdiskussion.

Inga kommentarer: