fredag 13 november 2015

Sveriges beslut om gränskontroller satte tryck på hela EUropa och fick förståelse på EU-mötet på Malta. Att just det öppna Sverige gör det visar också hur svår situationen är. Det sätter tryck på alla EU-länder.
Inget roligt beslut, men asylrätten har värnats om man ska tro de rapporter som lämnats nu efter ett dygn med gränskontroll. Några enstaka personer har tvingats återvända och det är hemskt för en familj med sex barn som varit på resa i  veckor och nu får uppleva problem som inte fanns när de lämnade Syrien, men det verkar som de flesta har haft förståelse för Sveriges problem.

Sveriges beslut har också givit Löfven tillfälle att komma med nya förslag som att ersätta Dublinförordningen med ett system där flyktingar fördelas mellan medlemsländerna.
Det har stöd av Tyskland, och de skulle kunna lösa svagheten i att bara ett fåtal länder medverkat till att fördela de 160 000 personer från Grekland och Italien som EU-ledarna enats om. Bra Löfvén säger jag om detta blir verklighet.

Adaktussons förslag i dag på dn.se/debatt är också bra och har framförts på min blogg åtskilliga gånger.
Om det är någon fråga som kan försvara överstatliga beslut så är det att rädda liv. Om det ställs gemensamma, ekonomiska krav på medlemsländer som inte vill medverka till det så går det att försvara. Antingen genom att Sverige, Tyskland ensidigt minskar sina höga medlemsavgifter, för Sverige 40 miljarder om året. Alternativt att EU inte betalar ut några medel till t.ex strukturfonderna till EU-länder som inte tar emot några flyktingar. Bäst vore om EU inte betalar ut.
För övrigt går jag nu igenom lite frågor inför Natodebatten på riksdagen om några veckor och håller precis på att lära Morris gå in och ut genom den nya kattluckan...ha.

Inga kommentarer: