tisdag 3 november 2015

EU får inte låta sig köpas av Erdogan. Något EU-medlemskap för Turkiet kan det inte bli så länge inte demokrati, rättssäkerhet, yttrandefrihet och säkerhet för kurderna skapats.
Det var en oväntad och i mina ögon tragisk utgång av valet i Turkiet. Svårförståeligt också.EU måste nu se till att man inte släpper på kraven för medlemskap och köeper sig fri med pengar till Erdogan. Det är farligt nära ren korupption. Läser dock kommissionens rapport om Turkiet från 2014 och blir lite mindre oroad. Turkiet fick där mycket hård kritik på just de områden jag har i rubriken, brister i yttrandefriheten, förtryck av kurderna och politisering av rättsväsendet.

2015 års rapport sägs vara ännu hårdare men har inte publicerats i avvakten på valet, vilket också är en eftergift åt Erdogan, som kanske inte hade vunnit om rapporten kommit ut tidigare.
I rapporten skrivs att utvecklingen har gått ännu mera bakåt sedan 2014 och de lagar som införts i Turkiet "följer inte europeisk standard", dn.se/världen. En underlig formulering. Standards? Är oacceptabla ska det heta. Turkiet håller på att bli en diktatur, eller åtminstone en halvdiktatur.

Sossarna, men mest vänstern får backa om vinster i välfärden. Regeringen drar tillbaka granskningen av den sk tvångs LOV från den utredning om vinster i välfärden som ska vara klar nästa år.
Det är både bra och begripligt. Det är klart att vårdcentraler måste kunna drivas privat eller av stiftelser och kooperativ.Det är begripligt eftersom socialdemokraterna och även vänsterpartister i te.x Stockholms läns landsting gått med på att nu över hälften av vårdcentralerna i länet är privata.
Kan ni tänka er en valrörelse där s och v kräver att 57? vårdcentraler i Stockholms län ska och läggas ner?
För övrigt kan man ju vända på saken och fråga varför inte alla privata tandläkare, tandhygienister och tandtekniker också borde vara samhällsägda om de ska vara konsekventa.


Inga kommentarer: