söndag 1 november 2015

Merkel är EU;s okrönte ledare och det handlar främst om de senaste årens krig och kriser som Ryssland och Ukraina, euron och Grekland och flyktingkrisen.
Det är ingen tvekan om vem som styr EU. Merkel  gör det,och har gjort det i flera år. Hon gör det mer i kraft av sin person än utifrån sin roll som förbundskansler. Hon har också skött uppgiften så bra att kritiken från övriga EU har varit i det  närmaste obefintlig.

Det är inifån sitt eget land hon nu får kritik för den alltför generösa flyktingpolitiken, och det är CSU Bayern som leder den. Men Löfven gör rätt som backar upp Merkel.
Och det är också bra att ha en god relation till EU:s "ledare". Tyskland och Sverige är öppna för att ta emot flyktingar mer än de flesta länder och det ger respekt. Men gränsbevakningen utåt ska inte vara EU:s uppgift, det är  något för varje EU-land och här har Löfven rätt. Vi vet att det finns långtgående förslag från olika tyska företrädare om en federation, ungefär som i det egna landet, och med ännu mer makt till EU, så här måste vi se upp.

Vad ska man tro om den tragiska flygkatastrofen med det ryska planet över Sinai? Olycka? Terrordåd?
De svarta lådorna undersöks nu och vi kanske får ett svar. IS, har redan meddelat omvärlden att de låg bakom haveriet, eftersom Ryssland bombat IS ställningar i Syrien. Visst är det något fel i världen när någon försöker ta åt sig "äran" av 224 oskyldiga människors död.
För övrigt hoppas jag nu att den internationella delegation som förhandlar om fred i Syrien ska komma fram till något efter fem år...., fem år...Så länge kriget pågår och flyktingar flyr borde FN, EU och UNHCR stå för båttransporterna och inte flyktingsmugglare.

Inga kommentarer: