söndag 21 februari 2016

Folkomröstning om Ja eller Nej till fortsatt medlemskap i EU den 23 juli. Bra att det inte drar ut på tiden, I dag jämnt mellan ja och nej. Jag är ganska säker på ett ja.
Ingenting är säkert i en folkomröstning och det är 4 månader kvar. Först är det bra med en folkomröstning direkt efter förhandlingarna och resultatet. Då är frågan aktuell och det blir den mer och mer på fyra månader på hemmaplan..Valdeltagandet blir högt och det vinner ja-sidan på med Storbritannien kvar i EU.  Den 23 juni är dagen före midsommarafton i Sverige. Spännande...

Sex ministrar meddelade i går att de stödjer Brexit, det blir hårt, men inrikesministern Theresa May som tidigare tänkt Brexit ska nu rösta ja och oppositionen med Labour och labourledaren Jeremy Corbyn röstar också ja.
Cameron hade också tänkt igenom vad han skulle säga på presskonferensen när han presenterade datumet den 23 juni. "Vi är starkare, säkrare och rikare i detta reformerade EU". Han har förhandlat fram ett reformerat EU och det bör engelsmännen kunna stödja.

Den viktigaste punkten för ett ja är att Cameron fått bort formuleringen att EU ska bli "En allt fastare sammanslutning" från fördraget. Det betyder väldigt mycket både för ett Ja i Storbritannien men också för hela EU:s framtid, EU kan inte växa ur som helst. Och denna formulering ska också gälla för andra länder än Storbritannien eftersom den ska föras in i fördraget. Kraven på stopp för mer överstatlighet, federation, ett Europas förenta Stater kommer då säkert att höras också från andra medlemsländer. Bra för alla, såväl medlemsländerna som EU där samarbetet då stärks om alla blir nöjda.

Inga kommentarer: