torsdag 18 februari 2016

Två avgörande dagar i Bryssel om EU:s framtid där avtalet EU-Storbritannien är prio ett och flyktingfrågan den ständigt återkommande
Varför har frågan EU-Storbritannien om återförande av makat från EU till Storbritannien uppkommit? Svaret är enkelt. EU har fått för stor makt och alltför många frågor har förts upp på EU-nivå. Eftersom Sorbritannien alltid legat "lite utanför" fastlandseuropa har det inte alltid ansett sig tillhöra kärnan i EU, och det gäller kanske mest befolkningen.

Kritiken mot den ökande maktöverföringen både på tunga områden som ekonomi med euron, utrikes- och säkerhetspolitiken och flyktingfrågan har ökat motståndet från enskilda britter. Cameron har ett stort motstånd mot EU i sitt eget parti och måste finna vägar att överleva som premiärminister. Därför tog han upp redan 2013 att han ville omförhandla Storbritanniens medlemsavtal med EU där återförande av frågor till Storbritannien och minskad makt för EU var vad avtalet skulle handla om.

Nu finns ett förslag till avtal där fyra huvudfrågor behandlats
Dessa är, ökat inflytande för Storbritannien som land, stärkt konkurrenskraft i EU, stopp för ökad EU-makt genom "en allt fastare sammanslutning" och rätt för Storbritannien att minska bidragen till EU-medborgare som arbetar där. På senare tid har frågan om den växande EU-makten blivit allt med avgörande. Hur stort och mäktigt i riktning mot en egen EU-stat får EU bli?

Mitt svar är flexibel integration; Låt EU-staterna vara med i det varje stat vill. Så är det redan.
Alla är inte med i Schengen, i euron i polissamarbetet. Det är bra för de enskilda landet att få stå utanför. Det är bra också för EU-samarbetet att medlemsländer är nöjda med hur EU fungerar. Svårare är det inte....Jo, det är det eftersom flyktingfrågan handlar om solidaritet och finns inte det i EU, så finns inget hållbart samarbete...  


Inga kommentarer: