tisdag 16 februari 2016

Ryssland underminerar fredsarbetet i Syrien med sina bombningar. Nu senast ser det ut som ryska  bombplan krossat ett sjukhus som drivs av läkare utan gränser(MSF).
Det är verkligen en tragisk utveckling som sker och pågått i Syrien i fem år. Rysslands inträde med bombningar för fyra månader sedan har inte gjort att freden kommit närmare. Tvärtom. Ryssland har talat om att bomba IS men har mest bombat andra  motståndare till Assad för att stärka hans makt och det rysk-syriska samarbetet. Ofattbart att Rysslands utrikesminister Lavrov förhandlar om fred samtidigt som Putin sänder bombplan över det område man förhandlar om.

Turkiet är det andra landet som underminerar freden eftersom Erdogan har helt andra intressen som styr honom som att krossa allt kurdiskt motstånd.
Med sådana ledare som Putin, Assad och Erdogan öppnas inga dörrar för fred. Mängden av Syriska oppositionella grupper är nästan omöjligt att förstå. Erdogan krävde att Syriens kurder som är 2-3 miljoner människor, inte skulle få vara med i fredsförhandlingarna i FN regi som nu pågår, och USA har tydligen accepterat det. Obegripligt.

Varför säger Finland nej till gemensamma gränser i Norden som skulle vara bra för såväl flyktingarna, som EU och det nordiska samarbetet.
Finlands finansminister Alexander Stubb meddelade detta i ett ministermöte med vår Magdalena Andersson. Det är ingen lätt fråga, men den nordiska passfriheten som funnits sedan 1957 måste bevaras och Danmark har föreslagit en gemensam nordisk gräns för att undvika gränskonroller mellan de nordiska länderna. Låt inte flyktingfrågan sänka det nordiska samarbetet.


Inga kommentarer: