söndag 22 maj 2016

Bygg inga nya motorvägar om vi ska klara klimatkraven, säger IEA, International Energy Agency i en rapport dn.se/nyheter. Nyhet? Nej verkligen inte, en självklarhet i årtionden.
Vägar alstrar trafik, Motorvägar alstrar mycket trafik. Den störst andelen fordon som kör på vägar är bilar. Bilar släpper ut mycket coldioxid. En tredjedel av utsläppen kommer från transporter. Är det då någon som är förvånad över att forskarna ånyo, säger samma sak, denna gång från ett internationellt energiorgan. Nej, inte jag.

Ja blir bara förvånad över att det finns så många som inte bryr sig om denna verklighet, även i mitt eget parti och som står  bakom bygget av nya motorvägar som Förbifart Stockholm och Öterleden.
Visst, utsläppen från en nytillverkad bil minskar, Men en motorväg alstrar mer trafik, mest mer biltrafik, och fler bilar ökar utsläppen.,Elbilarna kommer, men det tar tid, och de fossila bränslena ska vara utfasade 2030, när Förbifart Stockholm är klar....! Och det finns alternativ, Spårtrafik och gärna ny modern sådan som spårbilar och moderna trådbussar med elförsörjning i marken,  Stoppa Förbifart Stockholm. Det skulle bli en signal för hela landet.. Satsa de 20-30 miljarderna på något bättre.

Moderaterna planerar för 2018 och nu ska man ta röster från Sd genom hårdare flyktingpolitik. Håller det ihop Alliansen?
Nej det gör det inte, såvida inte också C och L följer åt det hållet. Den utvecklingen gillar jag inte. M-satsningen på skola och välfärd däremot är bra och bort med Björklunds ständiga reformerande, Skapa lugn och ro i skolan, Mer tid för lärande och kunskap, högre lärarlöner är bra.
Men är det så smart att redan nu säga Nej till samarbete med Miljöpartiet? Nej, det ¨behövs fler partier för en majoritetsregering och en Allians med C och Mp skapar också en stark miljöregering.

Inga kommentarer: