fredag 6 maj 2016

En helt felaktig rubrik i dn.se/debatt i dag om att "stödet för Nato är större än motståndet".
Det man redovisar är en jämförelse mellan 2014 och 2015. Den senaste mätningen är en som är gjord i januari 2016 där 34 procent svarade att Sverige borde gå med medan 50 procent förordade att Sverige skulle stanna utanför. Det är naturligtvis en mätning från 2016 som man borde ha angivit i rubriken. Men vi vet ju vad DN vill. Så styr man med media.

Ett underligt besked som ges är att av 32 procent av de som vill söka Nato-medlemskap anser att vi ska behålla vår militära alliansfrihet.
Det kan man nu verkligen undra vad det kommer ifrån och framför allt hut det skulle kunna gå till. Är vi med i Militäralliansen Nato så är vi ju inte militärt alliansfria, eller vad tror dessa svarande? DN lyckas få det till att merparten av de som svarat så menar att alliansfriheten inte uppfattas "som ett hinder för medlemskap i Nato." Oj, oj.

Nu tror jag inte det är aktuellt för Sverige att lägga om kursen mot Nato på lång tid. Det finns alltför många problem, svårigheter och risker.
Ett är ju att opinionen fortfarande är emot, ett annat är att en Nato-ansökan ökar spänningarna i Norden och, en tredje är att det är en oerhörd politisk, risk. För ett medlemskap krävs en folkomröstning och  den måste man var absolut säker på att vinna,o avsett vilken regering som sitter. Det är ingen regering i dag som skulle våga sig ut på ett sådant äventyr.

Inga kommentarer: