tisdag 28 juni 2016

Alla medlemsländer och EU-ledningen måste nu finna realistiska och positiva vägar i förhandlingarna om utträde med Storbritannien.
Gör inget förhastat, men vänta inte för länge på besked från Storbritannien om utträdesansökan enligt paragraf 50. Inga hämndaktioner mot britterna från EU eller medlemsländer. Brexit måste respekteras. Det är britterna som röstat. Men, och det måste sägas, det är oerhört viktigt kanske inte mest för EU, men för Europa som kontinent att vi håller nära kontakt och har så goda förbindelser som möjligt i en osäker värld i vår närhet.

Med realistiska vägar menar jag att Storbritannien inte både kan äta kakan och ha den kar som Boris Jonsson, skrev i går
Han föreslår där att Storbritannien ska vara en del av den inre marknaden, där britter ska kunna arbeta och studera i EU. EU-invånare däremot ska inte på samma sätt få fritt tillträde till EU. Det borde han höra själv att det inte går ihop.

Sverige har backat upp utvidgningen av EU till Öst- och sydeuropa liksom Storbritannien. Fortsätt på den vägen, stärk demokratin i EU, håll igen på statsbygget, och ge Storbritannien ett bra avtal.
Den frågan är viktigast just nu, men den får inte förta att EU måste reformeras mot mindre byråkrati och statsbygge och mer av flexibelt samarbete där alla inte behöver vara med i allt, något som nu allt fler inser. Nu senast av de två forskarna Björn Fägersten och Jonas Tallberg i dag på dn.se/debatt. Mer flexibelt samarbete men också en "bottenplatta" med de fyra friheterna,
Stärk samarbetet med Tyskland och det nordisk-baltiska samarbetet. Här har Sverige en nyckelroll.
Kan inte låta bli att applådera Island.Helt otroligt.


Inga kommentarer: