onsdag 8 juni 2016

Några som jag tycker intressanta politiska iaktagelser i Sverige på senare tid
Detta skrivet efter att ha hört nyheterna i dag där miljöpartiet sparkar två starka profiler. Mp sparkar Valter Mutt, som är utrikespolitisk talesperson och Carl Schlyter som är ordförande i EU-nämnden, tydligen med omedelbar verkan. Och det är ingen av språkrören  som i TV får tala om nyheten…. Motivet.

Nu ska alla följa partiets linje i regeringen. Inga avvikelser eller personliga åsikter tolereras, inte ens om de som Carl Schlyter följer partiprogrammet som Nej till Värdlandsavtalet och Nato. Bra intervjuer med Carl.

Jag kan säga direkt att detta kommer att skapa nya både person- och politiiska konflikter
 i Mp. Jag hörde att Jabar Amin och Lillebets redan varit ut och tagit avstånd från beslutet. Det är bara början. Kanske början till slutet i regeringen.

Sd röstar oftare med S än M i riksdagen
Det är också en tydlig tendens på senare tid. Av de över 500 frågorna som gick till votering i riksdagen 2015-2016 har Sd rösta med S i 52 procent av frågorna  och med M i 32 procent. Sd vill göra sig till ett mittenparti.

Tycker mig också ha märkt att stödet för blockpolitiken i Sverige allmänt men också bland partiföreträdare minskat.
Det gäller främst Alliansväljare. Det kan handla om Dö, men det kan också handla om att man helt enkelt är trött på den stela och fyrkantiga blockpolitiken där det största partiet i blocket växer och de andra partierna minskar.
Inga kommentarer: