torsdag 30 juni 2016

Hårda partistrider i både Tories och Labour efter Brexit. Boris Johnsons "seger" är inte självklar.
Han får nu flera konkurrenter,varav en är inrikesministern Theresa May som anses mycket kompetent, men kanske mindre utåtriktad och kyligare i temperamentet. Hon var för stannasidan i folkomröstningen men höll en låg profil.
Den nye partiledaren i tories blir också premiärminister om inget nyval sker. Hen ska ta hand om hela frågan om utträdet och ta fram det avtal Storbritannien vill ha med EU, som sedan ska förhandlas.

För Labour gäller en liknande turbulens där pressen på Corbyn ökar efter  det stora nederlaget i personomröstningen i parlamentet,
Corbyn anklagas för att ha varit för svag i folkomröstningen och flera nya kandidater växer fram,
Till och med den avgående premiärministern David Cameron har sagt till honom" För guds skull människa - Avgå." Men Corbyn valdes med stark majoritet av partiet på nästan 60 procent och vägrar lämna in.

Nu börjar också alternativen till EU:s framtid komma fram med olika bud från Öst och Väst.
Visegradländerna Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien i Öst skriver i ett uttalande att nu handlar det om "En union byggd på förtroende". Oron måste tas på allvar, nationella parlament få mer makt och EU:s makt begränsas.
 I Väst har Tyskland, Frankrike och Italien presenterat ett "Framtidsprogram" som mest ser ut som EU i dag. Det här blir en av huvudfrågorna och EU måste lyssna på de nya medlemsländerna om det ska var någon mening med en union, Och det har varit ett av mina motiv för att stödja utvidgningen. Ju fler länder ju svårare blir det att bygga en EU-stat. Ser ut att få rätt igen...oj,oj.

Inga kommentarer: