måndag 27 juni 2016

Och nu krisar både Tories, Labour och Skottland och det kan bli ett delat EU och det kan bli ett delat Storbritannien - Little Britain.
Det är klart att ingen hade tänkt igenom följderna av en Brexit. Det har aldrig hänt förut att ett land lämnar EU. Cameron kan sluta som premiärministern som sänkte både EU och Storbritannien, utan att vilja något av detta. Nu tror jag inte det, men processen ser redan ut att bli mycket svår, i tid, i omfattning och med följder svåra att överblicka.

Rikta in diskussionerna på att EU ska både överleva och stärkas,
och det gör man bäst genom att gå försiktigt fram, minska eu-makten, återföra frågor till medlemsländerna så att både samarbetet i EU och medlemsländerna känner att samarbetet går bra.

Sverige bör precis som Tyskland och Frankrike nu inlett arbeta för en mer flexibel integration i EU, där alla länder inte behöver vara med i allting.
Och detta är inget sensationellt. Det är redan ett faktum. Alla länder är inte med i euron, 19 av 27 är det. Alla är inte med i Schengen, Danmark står utanför euron och polissamarbetet.

Det utvecklar EU-samarbetet och stärker både EU och gör medlemsländerna nöjda.
Ungefär så tolkar jag Ipsos mätningen om svenskarnas inställning med 66 procent för EU.
Man vill fortsätta samarbetet och har ungefär samma inställning som Storbritannien om mer inre marknad och handel och minskad överstatlighet.

Vet inte riktigt vad Gustav Fridolin menar i sin artikel på dn-se/debatt i dag om kampen mot populismen.
För mig ser det ut som om han letar efter något nytt ideologiskt för Mp. Vi får väl se.


Inga kommentarer: