lördag 8 oktober 2016

Debatten "om Björklund" fortsätter och alla politikintresserade vet nu att Björklund föreslår olika regeringskoalitioner med S och Mp om Alliansen blir mindre än de rödgröna.
Om det blir ett sådant läge kan Kd och ev M tänka sig ett passivt stöd från Sd, Kd mer än M. M och Anna KB har inte svarat men har heller inte sagt nej. Kd har sagt ja , men inte något aktivt samarbete.

Statsminister Stefan Löfven har välkomnat förslaget eftersom han talat om den skadliga blockpolitiken många gånger tidigare.
Vem gynnas och vem missgynnas av den här debatten? Tror kanske inte att den påverkar väljarna så mycket. Det är ingen sakfråga och det är två år kvar till valet, där mycket kan hända. Jag vet inte hur mycket Björklund har informerat sina Allianskolleger om utspelet. Har han inte gjort det så kan det allvarligt skada samarbetet. Har han gjort det så blir det mindre skadligt, eller inget. M och Anna KB kan känna sig mest träffad av att svara på frågan om stöd från Sd, men här har hon tydligt satt ner foten att inte svara och det tror jag inte hon ändrar på.

Att Liberalerna och Centern sagt  Nej till beroende av Sd har dock blivit ännu tydligare av debatten och det är bra. Det är ett Nej som inte går att ändra på. Det betyder att om Alliansen blir mindre än de rödgröna efter valet så blir det en diskussion om de olika alternativ som Björklund presenterat...och kanske ytterligare några. Jag tycker heller inte blockpolitiken är så lyckad.

Men nu räcker det med spekulationer, åter till sakpolitiken så väljarna vet vad de röstar på. Här har Centern stärkt sina positioner och det ska vi fortsätta med.

Inga kommentarer: