måndag 3 oktober 2016

Hemkommen i går kväll från Ukraina och Kiev på en givande, kontakt och arbetskonferens med landstingsgruppen.
Här kommer ett sammandrag från de fyra dagarna i Ukraina. Gruppen leddes av vårt landstingsråd Gustav Andersson. Lars Nordgren som bott och arbetat i Ukraina och talar språket höll föredömligt i alla kontakter med besök och överläggningar. Vi var 30 personer.

Första dagen ägnades åt möte med vår nytillträdde ambassadör Martin Hagström och hans personal på ambassaden.
Rysslands annektering av Krim och krigen i Danetsk och Luthansk var naturligtvis ett huvudämne. Lite förvånad över att man inte upplevde situationen som så allvarlig längre, även om vapenvilan totalt havererat mellan separatisterna och ukrainarna och det dör personer varje dag. Det stora problemet i Ukraina är korruptionen som är oerhört utbredd, t.ex i domstolar som inte går att lita på. Vi pratade stadsplanering och trafik som är ett stort problem Inga avsatta parkerings platser t.ex i en stad på 2,3 miljoner innevånare och en region med över 4 milj. Man parkerar på trottoarerna.

Fredagen ägnades åt att träffa  Kievs stad i form av ett seminarium med talare från såväl Ukraina som Sverige.
Vi pratade om "sustainable Cities", helth system, E-health, kommunikation med allmänheten och miljö- och energifrågor. Gustav, Lucas Forslund, Catharina Mann och Stefan Bergström informerade om dessa frågor i Sverige.

Lördag var vi i parlamentet i Kiev och fick info om hur man arbetar och vad som var prioriterat.
Skola, trafik ligger högt men att få búkt med korruptionen prioriteras, Resten av dagen ägnades åt regionfrågan och egen internplanering i landstingsgruppen inför valet där våra ansvarsfrågor, liksom sjukvårdsfrågor diskuterades. En mycket trevlig och innehållsrik upplevelse. Tack till alla.


Inga kommentarer: