tisdag 25 oktober 2016

 Fyra Fd landshövdingar säger nej till storregioner. Men motiven är att statens roll försvåras inte ett ord om stärkt regional demokrati. dn.se/debatt.
Det är kända ansikten Ingemar Eliasson, Per-Ola Eriksson, Birgit Friggebo och Björn Rosengren som har en hel del poänger i kritiken mot storregioner. Regeringen har tänkt lägga fram ett förslag om tre storregioner, Norrland, Svealand och Västra Götaland redan  i vår.

Sverige blir en federation av delstater med stark koncentration av statliga myndigheter, en stark centralisering där 15 län försvinner . Det skulle splittra nationen och lämna stora delar av Sverige utan statlig förvaltning. Det är den försämrade statliga styrningen landshövdingarna kritiserar, men inte ett ord om att stärka den regionala demokratin.
Jag håller med om en hel del, t.ex Norrlandslänet som blir större än halva Sverige, Tänk ett varv till.

Skottland, Nordirland och Wales vill ha egna förhandlingar med England om Brexit och kanske också egna folkomröstningar för att stanna.
Englands premiärminister Theresa May har ett svårt uppdrag. Storbritannien har sagt Nej till EU i en folkomröstning, Skottland och Nordirlands folk sa ja till att stanna och är nu rädda för försämringar i handel, EU-stöd mm när Brexir ska genomföras. Storbritannien kan bli Lillbritannien.

Fortfarande inget ja till Ceta, EU:s handelsavtal med Kanada. Vi behöver mer tid. Håller EU på att krackelera?
Inga kommentarer: