fredag 28 oktober 2016

Piratpartiet ser ut att vinna eller komma tvåa i valet på Island. Kritik mot "etablissemanget" igen verkar vara vinstgivande.
Det är den nya trenden i partiarbete i hela världen. De gamla partierna har glömt folket, tänker bara på sig själva både som partier och personer. Mer makt åt folket och mindre korruption är vinnarkonceptet. Så låter det i EUropa med alla nya nationalistpartier. Så låter det från Trump i presidentvalet i USA och så låter det nu också på Island från Piratpartiet som har över 19 procent och nu är nummer två efter Självständighetspartiet på 22. En ny grundlag vill piratpartiet ha som ökar folkets makt i t.ex folkomröstningar och i beslutsprocesserna. "Vi är något nytt", låter det.
Alla "gamla " partier måste se upp, säger jag.

Vallonien skriver på Ceta-avtalet EU-Kanada. Seger för Vallonien, säger regeringschefen Paul Magnette, men inget är ändrat i avtalet. bara gemensamma tolkningsbestämmelser,
Det räckte tydligen för Vallonien och det kan vara bra. Miljökraven har förstärkts och det är offentliga domstolar som ska lösa tvister och inte privata skiljenämnder. Jag hoppas Vallonien har rätt. Kommissionen står bakom de förklarande texterna och säger att de är rättsligt bindande. Bra i så fall. "Äntligen vit rök om Ceta", twittrar Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström.

4000 allierade soldater från 16 Nato-länder ska föras till Estland, Lettland, Litauen och Polen för att möta den ryska upprustningen i Kaliningrad och ryska korvetter i Östersjön.
Det ser ut som upprustning från båda håll. Det ökar spänningen, men det är Ryssland som har huvudansvaret.

Inga kommentarer: