måndag 17 oktober 2016

Visst måste man säga att alliansfriheten varit framgångsrik för vårt land. När den introducerades första gången var det från en general som visste vad krig var.
Generalen hette Jean Baptise Bernadotte och var general i Napoleons armé under många år. När han till slut lämnade Frankrike och blev kronprins i Sverige försökte han hitta vägar för ett starkt land utan risk för krig. Neutralitet blev budskapet och det  har tillsammans med förtydligandena alliansfrihet och militär alliansfrihet varit bra för Sverige

Nu pågår sedan en tid en debatt om svensk anslutning till Nato och Rysslands annektering av Krim och krigen i Östra Ukraina och Syrien har skärpt debatten.
Centerpartiet har genom hela sin existens varit för neutraliteten och alliansfriheten, Så var det med Hedlund och så var det med Karin Söder. 2015 föreslog partistyrelsen att Centern skulle ansöka om medlemskap i Nato, tillsammans med Finland, och stämman gick på partistyrelsens linje. Illa tyckte jag och en stor grupp på stämman som var emot. Det var att bryta en genuin centerlinje, Därefter har det varit ganska tyst från C-ledningen när frågan diskuterats,

Regeringen och utrikesminister Margot Wallström står fast vid den militära alliansfriheten.
"Jag föredrar avspänning före avskräckning", sa Margot Wallström riktigt poetiskt i riksdagsdebatten förra veckan, "Det ska inte vara rysskräck som ska avgöra vilken säkerhetspolitik vi ska ha",sa hon också. "Ryssland ska inte få bestämma vår säkerhetspolitik", Nej det tycker inte jag heller och jag tror inte svenska folket tycker så heller. Varför göra ändringar i något som hållit oss utanför krig i 200 år?

Inga kommentarer: