måndag 24 oktober 2016

Smart av Löfven att tala om framstegen i stället för att kritisera situationen jämfört med Sverige. 
Det var ett bra sätt att hantera resan och kraven som riktats mot honom för att kritisera dödstraff kvinnoförtryck mm. Det ger kanske också större utdelning att möta frågorna den vägen än att återigen kritisera. Men av statsministerns egen rapport till  media efter mötena har han tagit upp de känsliga frågorna som spöstraff och mänskliga rättigheter. Det är också bra att beskriva verkligheten där Sverige och Saudiarabien är två olika länder med olika kultur, men ändå peka på en utveckling i rätt riktning.

EU har stora problem, pessimismen dominerar och hela projektet ifrågasätts av allt fler både länder, partier och enskilda. Lyssna på medborgarna, mer samarbete - mindre EU-stat.
Kritiker eller inte, det är inte alltid roligt att få rätt. Men EU-projektet ifrågasätts av allt fler på flera nivåer. Alla nya nationalistpartier är en allvarlig varning där toppen nu är Brexit som kan följas av flera.

Närmast ligger EU:s förhandlingar om nya handelsavtal med USA och Kanada där avtalet med Kanada gått in i väggen för att EU prioriterar handel till varje pris för miljö, arbetsrätt och demokrati.
Hela EU-samarbetet bygger på handel och fri rörlighet av varor, tjänster, kapital och personer.Det är vad handelsavtalen gör också. De innehåller dock svaga avsnitt om brister i miljökraven, arbetsrätten och rätt för företag att stämma stater, regioner och kommuner som driver på för t.ex högre miljökrav om företagen ser problem. Det kan vi inte acceptera och där gör Vallonien rätt. Stå på er.

Inga kommentarer: