tisdag 31 maj 2016

IS tappar nu mer och mer på det militära slagfältet, nu i Irak och Syrien. Men det måste byggas upp en dialog och ett samförstånd  när krigen är över.
Och som det ser ut nu tappar IS i styrka både militärt och i rekrytering. Irakiska trupper går in i IS-kontrollerade Falluja och USA-ledda trupper och syriska rebeller går in i IS-fästet Raqqa i Syrien. Tror att IS-toppen är nådd. Det är nu dialog och förhandlingar behövs.

Tories slåss mot varandra och det kan sluta hur som helst, att Tories kraftigt försvagas hur än folkomröstningen om EU slutar.
Man märker verkligen hur högt trycket är i Storbritannien inför folkomröstningen. Det är nästan ofrånkomligt att det blir hårda ord, men nu verkar det handla om personer mer än EU. Krav reses på förtroendeomröstning för Cameron som kommer "med lögner om EU-medlemskapet". Håll er till frågan, säger vi från läktaren och tala om saken inte personer.
EU behöver ett omtag från utvecklingen mot en EU-stat och det blir det oavsett utgången av folkomröstningen.

Forsmark, kontrollerat av Vattenfall beslutar om nyinvesteringar och mer kärnkraft med utökad effekt. dn.se/ekonomi.
Då kan man betala effektskatten också och då tycker jag den ska höjas.

Jag förstår Bengt Westerberg som försvarar sitt livsverk med assistensersättningen när regeringen nu vill dra ner.
Det är inga bra signaler till de funktionshindrade och deras familjer och inte heller från Sverige som land  och Bengt Westerberg vet vad han talar om.dn.se/debatt


måndag 30 maj 2016

Laddad partiledardebatt i går kväll där integration, jobb, klimat, energi var huvudpunkterna.
Både bra och mindre bra insatser från Centern.
Vi tar de bra först. Inledningen från Annie om insatser i förortsområden med fler poliser,strängare straff, framtidstro och ett krav från Löfven att lägga fram ett förslag när det finns majoritet i riksdagen vara bra.Bra var också att centern inte accepterar att tillfälligt uppehållstillstånd inte medger att barnfamiljer kan återförenas. Fast jag förstår inte vad tillfälliga uppehållstillstånd är bra för. "Att splittra familjer och barn står inte centern bakom". Bra också att EU måste öppna fler lagliga vägar för invandring och att länder som vägrar ta emot flyktingar kan bötfällas,

Jag tyckte också att Annie vann debatten med Löfven om att vi behöver fler enklare jobb
Och repliken att regeringen ju har gjort tvärtom när den minskat stödet för Rut och Rot-avdrag som minskat de enklare jobben vilket främst drabbat invandrare och flyktingar. Ett jobb och en lön, även om den är lägre, är bättre än bidrag.

Sämre var det med brunkolet, klimatet och kärnkraften.
Jag blev både förvånad och förb-ad när Annie räckte upp,handen på frågan vilka som stöder en försäljning av Vattenfalls brunkol. Det hade ja inte väntat mig.  Jag blir Bekymrad över att Annie tycks vilja sälja brunkolet och avskaffa effektskatten på kärnkraft. Mer växthusgasutsläpp och mer kärnkraftstimulans . Är det Centerpartiet? Nej, här kände jag inte igen mig och Centern som parti. Ställ krav på regeringen att som ansvarig för huvudägaren, svenska,folket göra upp med Tyskland att stoppa brunkolet och låta kärnkraften fortsätta tyna bort..

Visa fler reaktioner

söndag 29 maj 2016

Erdogan och Turkiet gör det svårt för flyktingar, svårt för EU och svårt för sig själva att komma in i EU.

Det är en svängande utveckling som pågått i  Turkiet så länge jag följt frågan, sedan början av 90-talet. Då jag kom in i EU-parlamentet 1995 röstade jag emot tullunionsavtalet mellan EU och Turkiet för attTurkiet inte erkände minoriteter som kurder, assyrier, syrianer och andras rätt till sitt eget språk och kultur. För kurderna handlade det också om självstyre. 

Jag sa också i debatten att jag var för ett turkiskt medlemskap i EU om Turkiet stärker demokratin, yttrandefriheten och rättsstaten  och sina relationer till kurderna. Jag sa redan då att ett närmare samarbete mellan EU och ett "muslimskt" land som Turkiet skulle öka förståelsen för olika kulturer och stärka världsfreden.
Det har inte gått åt det hållet. I dag står Turkiet med Erdogan längre från medlemskap än någonsin. Tragiskt.  

Ska vi verkligen satsa sådär 300 mdr kronor på höghastighetståg mellan Sthlm- Gtbrg- Malmö? Är det värt pengarna?
Då tycker jag man ska se på alternativet. Vad kan vi få för upprustning av järnvägen i hela Sverige för de pengarna? Ta fram ett sådant alternativ så vi kan jämföra. Norrland, inlandet, ostkustbanan, järnvägsspåren. Lägg till detta också vad vi kan få fram av ny modern kollektivtrafik som spårbilar,. Gör detta först innan något beslut tas.

politisk debatt i kväll och hela fokus på Mp.
Det är bara att se morgonmedia. Hur ska det gå för Isabella Lövin? Ska hon höja...Obegripligt smala media som frågar sig om hon på en debatt ska höja Mp:s opinionssiffror från 3,5 till 4.0. Centern ska ge besked om att inte ta bort effektskatten på kärnkraft och fråga Mp vad de tycker.

lördag 28 maj 2016

Cecilia Malmström:Katastrof om Britterna lämnar EU. Det säger alla EU-kramare,  men det behöver det inte bli.

Hon varnar för att fler länder också kommer att folkomrösta  och då får vi ett  "väldigt rörigt Europa." Folk förkastar de traditionella partierna och de nationella och protektionistiska rörelserna växer,
Men Cecilia. Kan det inte vara något med EU som gör att dessa rörelser och en ökad EU-kritik bland befolkningarna växer? Du har varit med så länge att du borde kunna inse detta. EU växer över huvet på folket och medlemsländerna. dn.se/nyheter. Ett Utträde kan bli det nödvändiga omtaget för EU.

DN/Ipsos: Två jämnstarka block på 40 procent och Sd på strax under 20, men kd och Mp under riksdagsspärren.
Så ser dagskursen för opinionen ut i dag. Trots omsvängningen i flyktingfrågan ligger Sd kvar på höga siffror. M minskar, S ökar och C står kvar på 6-7 procent.

Vad som helst Centern men gå inte med på någon sänkning av effektskatten på kärnkraft så att kärnkraften bli kvar ännu längre.
Stå fast vid skatten och låt Mp svettas med Baylan och S om att ta bort skatten och förlänga kärnkraften. Då tappar Mp totalt i förtroende och vi räddar Centerns själ som det gröna partiet.

Mobila  mobilprovningar som i norra Norrland är en utmärkt lösning som minskar trafiken och utsläppen och spar tid och pengar.


fredag 27 maj 2016

Så är jag då på Mälartinget och vi får en föredragning och diskuterar Framtidens samhälle
Vi har gått från produktionssamhälle över kunskapssamhälle till tankesamhälle som nu kommer.
Att reflektera, att öka tankeproduktionen, att skapa tankefabriker
är framtidens samhälle. Det skapar trender i omvärlden som ger möjligheter till utveckling, Här finns en ny bok som heter 100 ork idéer som ger dig massor med uppslag om vad du kan göra.

Det handlar om censorekonomi,
real time data som skapar bättre planeringsunderlag för trafiken. Waze är en app som har 30 miljoner användare som sensorer i trafiken, som nu finns i Londons T-bana och ger info till synskadade.

Vi är på väg i den cirkulära ekonomin, delningsekonomin med självkörande bilar
Som kan hämta barn på dagis, soldrivna flygplan som reser runt jorden och tåg i rör som kan köra 1200 km/tim. Allt detta digitaliserar trafiken som kommer allt mera. Det minskar behovet av transporter när vi får mer av transportfria möten, hemma, på video. Det minskar också utsläppen.

Solstyrda helkikopterbilar från taken på Värmdö tar dig in till Stockolm på fem minuter med en kod genom luften så att du inte krockar.
Det är digitaliseringen framtid som kommer att påverka oss alla. Tack för i dag sa vi 320 deltagare på konferensen.
För övrigt blir det nu frukost på Konserhuset,



torsdag 26 maj 2016

Så var det då den nya regeringen, eller regeringsombildningen där Löfven säkert känner sig nöjd och det kan nog stärka regeringen
Lite osäkra och oklara uppgifter och fördelning av ansvar tycker jag noga det är.
Det är tre ministrar om miljö, klimat och energifrågorna. Det kanske inte är så lätt att samordna, men nu är ju en av dem Ibrahim Bylan samordningsminister så det borde ju gå bra.

Men hans egen politiska roll verkar oklar. Han ska  behålla sin roll som energiminister men samtidigt har Carolina Skoog utnämnts till miljö- och energiminister. Om jag inte hörde fel och det går väl inte ihop. Eller är det så att Bylan bara är energiansvarig och Carolina Skoog är ministern, dvs departementschefen, där Bylan dåp skulle vara underordnad henne om energiansvaret.

Värdlandsavtalet gick som väntat igenom i riksdagen. Lite underliga turer kring Sd som för några dagar sedan  sa att man stöttade Vänstern i frågan om bordläggning eller vilandeförklaring under ett år. Sedan ändra man sig och ville inte längre stå för vilandeförklaring vilket gjorde att detta inte gick igenom utan i stället har Värdlandsavtalet nu klubbats av riksdagen.

Stor risker att få Nato-styrkor stationerade på svenskt territorium, där vi vet att Natos kärnvapendoktrin gäller. Det är visserligen så att Nato inbjuds på Svenskt initiativ men det är samtidigt så att USA har en princip att aldrig informera om fartyg t.ex har kärnvapen eller inte ombord. Spänningen i Östersjöområdet ökar och det ökar inte Sveriges säkerhet utan kan tvärtom minska den.

För övrigt åker jag nu till Mälardalsrådets tvådagarsmöte i Västerås och diskuterar regionfrågan och infrastrukturen i Mälardalen.




onsdag 25 maj 2016

Det är darr på ribban i dag i svensk politik med debatt och omröstning om värdlandsavatalet och Löfvens presentation av regeringsombildningen
Om vi tar det först så hänger de intimt ihop. Löfven har sina tre största arbetskommunener Stockholm, Göteborg och Malmö som alla är emot Värdlandsavtalet med rätt för Nato att placera militära styrkor på vårt territorium, Vänsterpartiet är emot och fyra miljöpartister i riksdagen skriver i dag på dn.se/debatt att de i första hand skall rösta för att återkalla avtalet och i andra hand för en vilandeförklaring under ett år. Detta för att få en ordentlig genomgång av vad avtalet betyder.

Nato är en kärnvapenallians och det kan betyda att kärnvapen placeras ut på svensk mark eftersom kärnvapen ingår i Natos doktrin.
Många forskare, jurister och politiker kritiserar avtalet. Debatten har varit för dålig, remisser har inte gått ut till civilsamhället, slutenheten har dominerat. Med risk för kärnvapen på svenskt territorium är det väl inte frågan om någon feministisk utrikespolitik heller, eller vad säger Margot Wallström. och Isabella Löfvin....

Artikel författarna kräver att det ska finnas ett uttryckligt förbud i avtalet mot kärnvapen på svensk mark.. Men även om det skrivs in finns risker för att amerikanska u-båtar som drivs med kärnkraft har fartyg som utrustats med kärnvapen. Nato har som policy att aldrig berätta om kärnvapen finns på deras fartyg,

Allt detta ökar spänningen i Östersjöområdet och det är väl motsatsen som är tanken med en aktiv utrikes- och säkerhetspolitik
Alliansfriheten bakbinds och Sverige kan lättare dras in i krig. En vilandeförklaring hade varit det bästa men nu byter Sd ståndpunkt från dag till dag så  just nu ser det illa ut. Debatten börjar i riksdagen om en timme.

tisdag 24 maj 2016

Oj ,jag applåderade, hurrade och jublade när jag hörde att den gröna professorn Van der Bellen vann, eller rättare högernationalisten Norbert Hofer förlorade det österrikiska presidentvalet.
Det var roligt men med minsta möjliga  marginal 50,3 mot 49,7. Bellen är tidigare ordförande för de gröna i Österrike och har på kort tid gjort sig känd som aktiv men tydlig samarbetsman Han har vänsterbakgrund är EU-positiv och en person som säger efter den jämna segern "att den ena hälften är lika,viktig som den andra".

Lite svårt att ta in kanske om högernationalismen. För mig blir det omvända världen nu i EU med hörgernationaliseter som EU-motståndare i de de flesta EU-länder som det blir omöjligt att sympatisera med trots EU-kritiken. Och det finns risk för fler framgångar för sådana partier i andra EU-länder.

Och nu kommer nya bud om  Värdlandsavtalet. Vilandeförklaringen kan bli bara några veckor.
Obegripligt. Svenska folket måste få längre tid på sig att diskutera fråga precis som partierna. Men nu säger konstitutionsutskottets M-ordförande att om avtalet inte påverkar regeringsformens fri- ch rättigheter så kan ett beslut tas före sommaren. Illa, mycket illa.

"Oerhört positivt" säger däremot Magdalena Andersson om Allianspartierna förslag att komma överens om överskottsmålet och det finanspolitiska ramverket.
Och det skrev jag på bloggen i går och det blir ännu trevligare i dag med ett sådant mottagande från oppositionen.. Den parlamentariska kommittén får arbeta vidare med frågan och vi bör kunna se fram emot en positiv blocköverskridande uppgörelse som är bra för Sverige.

måndag 23 maj 2016

Jaga hoppas verkligen att van der Bellen vinner. En högerpopulist som Hofer i Österrike kan öppna dörren för flera andra europeiska länder och plötsligt kan kartan se helt annorlunda ut.
När detta skrivs på måndag fm vid 10.tiden väntar vi på poströsterna. Ett jämnt val på valdagen kan sluta hur som helst. Men det lutar åt Bellen som tagit in på Hofer ända sedan den första valomgången den 24 april och det handlar om över femton procent av rösterna eller sådär 885 000 röster. Den gröna politiken och klimatfrågan skulle stärkas och lyftas upp med Bellen. Vid lunch kanske vi vet....

Och nu har Erdogan utsett sin gamle kompis Binali Yildirim till AKP-partiets nye ordförande efter A Davutoglu som Erdogan sparkade för han tog för sig för mycket i flyktingfrågan.
Ingenting förvånar med Turkiet. Allt går enligt Erdogans planer på att ändra konstitutionen och göra honom till en envåldshärskare över 80 miljoner människor i Turkiet. Ingen större skillnad kanske men han har håll på EU och flyktingfrågan som slår mot miljoner människor.

Utmärkt Alliansartikel i dn.se/debatt om en blocköverskridande överenskommelse om ett nytt överskottsmål.
Mycket välkommet och nu får vi se om det är en samarbetsregering eller inte.Vad säger du Löfven? Skall du fråga Jonas först?

Och ett till bra besked att Sd och V båda vill skjuta på beslutet om Värdlandsavtalet ett år.
Och det klan riksdagen göra genom en vilandeförklaring. En seger för förståndet och alliansfriheten.

söndag 22 maj 2016

Bygg inga nya motorvägar om vi ska klara klimatkraven, säger IEA, International Energy Agency i en rapport dn.se/nyheter. Nyhet? Nej verkligen inte, en självklarhet i årtionden.
Vägar alstrar trafik, Motorvägar alstrar mycket trafik. Den störst andelen fordon som kör på vägar är bilar. Bilar släpper ut mycket coldioxid. En tredjedel av utsläppen kommer från transporter. Är det då någon som är förvånad över att forskarna ånyo, säger samma sak, denna gång från ett internationellt energiorgan. Nej, inte jag.

Ja blir bara förvånad över att det finns så många som inte bryr sig om denna verklighet, även i mitt eget parti och som står  bakom bygget av nya motorvägar som Förbifart Stockholm och Öterleden.
Visst, utsläppen från en nytillverkad bil minskar, Men en motorväg alstrar mer trafik, mest mer biltrafik, och fler bilar ökar utsläppen.,Elbilarna kommer, men det tar tid, och de fossila bränslena ska vara utfasade 2030, när Förbifart Stockholm är klar....! Och det finns alternativ, Spårtrafik och gärna ny modern sådan som spårbilar och moderna trådbussar med elförsörjning i marken,  Stoppa Förbifart Stockholm. Det skulle bli en signal för hela landet.. Satsa de 20-30 miljarderna på något bättre.

Moderaterna planerar för 2018 och nu ska man ta röster från Sd genom hårdare flyktingpolitik. Håller det ihop Alliansen?
Nej det gör det inte, såvida inte också C och L följer åt det hållet. Den utvecklingen gillar jag inte. M-satsningen på skola och välfärd däremot är bra och bort med Björklunds ständiga reformerande, Skapa lugn och ro i skolan, Mer tid för lärande och kunskap, högre lärarlöner är bra.
Men är det så smart att redan nu säga Nej till samarbete med Miljöpartiet? Nej, det ¨behövs fler partier för en majoritetsregering och en Allians med C och Mp skapar också en stark miljöregering.

lördag 21 maj 2016

Erdogan provocerar hela EUropa, ja hela världen med sina diktatorsfasoner Nu har parlamentet, där han har majoritet med stöd av turknationalister, röstat för att åtal ska kunna väckas mot HDP det kurdnära partiets ledamöter,
Det är 50 av  av HDP:s 59 ledamöter som utreds för terrorbrott...vadå? För att de är kurder. Erdogans terrorlagar används mot alla som han är emot som akademiker, journalister och politiska motståndare,
Och varför håller Merkel och EU tyst? Någon? Kan det ha med Turkietuppgörelsen att göra? Jag, skrev ju det redan då den ingicks. Tråkigt att få rätt.

M + Mp säger flera tunga moderater på Sverigemötet. Det kan vända upp och ner på hela Sverigekartan, blockpolitiken, Alliansen och Socialdemokraterna,
Men detta är  "bara" uttalanden. Partisekreteraren Tomas Tobé är återhållsam och om Mp vill har vi ingen aning om. Men visst, det behövs en majoritet och som det ser ut i dag behövs ett parti, till i Alliansen.Intressant.

Lyssnar med stor intresse på rapporterna från Bryssel om samarbetet Nato 28+2 (Sverige och Finland)
Natos generalsekreterare norrmannen Jens Stoltenberg spelar en central roll i detta.Han talar om mer samarbete EU- Nato, och det är bra men baktanken är Natomedlemskap för Sverige och Finland. Norge, Sverige och Finland styr Natos framtid....Bra dock att Nato ska hålla nya samtal med Ryssland,

Och nu kommer nya bud om brunkolet. Sälj inte säger SSU, Regeringen bör ta initiativ så att ägardirektiven man ändras. Hållbarhet ska stå över affärsmässighet. Grattis SSU och Mp.

fredag 20 maj 2016

Flygkraschen över Medelhavet visar hur sårbara vi är och att terrorattacker mot flygplan inte går att hindra trots alla säkerhetsåtgäder. Stoppa IS med alla medel. FN måste leda.
Det måste vara svaret på det som nu händer i världen, oavsett om detta var en IS-attack eller inte. Det har ju varit IS-bombare i Irak hela veckan. Det är en tragisk utveckling och man undrar vad världssamfundet gör.

Starkt av Åsa Romsson att kräva att regeringen nu måste se över på om det går att annulera Vattenfalls utsläppsrätter.
Det är väldiga mängder C02 som Vattenfall kan låta släppa ut genom de utsläppsrätter på 9  miljarder bolaget har. Ska regeringen verkligen tillåta att ösa ut växthusgaser  över världen? Bra Åsa.

Nej, politiken ska inte lagstifta om ingångslöner. Det leder fel och bort från kärnan i den svenska modellen där lönerna sätts av fack och arbetsgivare.
Det säger jag och det säger också Svenskt Näringslivs nyvalde ordförande Leif Östling i dag i dn.se/ekonomi. När fack och arbetsgivare är emot vore det ett politiskt haveri att köra över dem.
Jag hoppas Centern tänker efter...

18 S-partier i Europa har tappat sådär mellan 80 till 20 procent i dag jämfört med bästa resultatet.
Men det är inte så svårt att förstå. När industrisamhället växte fram och arbetarna med det så behövdes SAP som mest. Nu har vi ett informations-, tjänste- och it-samhälle som växer. S-partier bör samarbeta mer över blockgränsen.



torsdag 19 maj 2016

Är det Storbritanniens befolkning det är fel på som vill rösta om EU-medlemskapet eller är det kanske EUsom vuxit över huvet på folk?
Det är en liten fråga jag ställer inför folkomröstningen den 23 juni i Storbritannien. Så gott som alla, som, liksom jag, är för att Storbritannien stannar i EU, glömmer helt bort varför folket är skeptiskt. EU har vuxit och växer för högt.EU har fått för mycket makt, för,mycket byråkrater, för stort inflytande över medlemsländerna och deras befolkning.

Det började med Maastrichtfördraget när EG blev EU
och ekonomi och försvar blev EU-frågor, Vid varje nytta fördrag därefter, Amsterdamfördraget, Nice-fördraget och Lissabonfördraget har EU-makten ökat i, riktning mot en EU-stat. Är det befolkningens fel? EU mår bra av ene omtagning och att fler länder fortsätter att ställa krav på återföring av makt från EU och nya folkomröstningar. Vad ska vi  ha ett EU till som inte har folkens förtroende?

Börja med SFI så fortt som möjligt och vänta inte i flera år. Det är bästa och snabbaste vägen in i samhället
Och lär språket på jobbet, praktiken, eller yrkesutbildningen, eller under föräldraledigheten. Bästa sättet är att snabbt komma,in i civilsamhället,med vänner, föreningar och organisationer där man får talspråket som sedan ger skrivkunnande och grammatik.

Bra att bonden Leif Zetterberg ryter till och kräver snabbare handläggningstider för arbetstillstånd för utländsk arbetskraft.

onsdag 18 maj 2016

Turkiet fortsätter att gå baklänges i demokrati och yttrandefrihet och Erdogan försöker nu utesluta det kurdnära partiet HDP från parlamentet
Det är demokratiskt haveri och tragik när Erdogan nu gör allt för att stoppa HDP genom ett åtal för politisk verksamhet.I Turkiet finns en spärr på 10 procent för att komma in i parlamentet. Trots detta lyckades HDP ta sig över spärren och det vill Erdogan och hans parti AKP nu stoppa för att se till att det egna partiet säkrar sin majoritet också i framtida val. Demokrati? Nej, partidiktatur, Ja. Ska EU acceptera detta också bara för avtalet om flyktingar med Turkiet, Vad säger de små partierna i Sverige? Vad säger Centern? Vad säger regeringen och Löfven.?

Det blir svårt att stoppa höghastighetstågen nu när ostlänken förhandlat fram bostäder och kommunal medfinansiering.
En underlig sits. Det är inte klart än om det blir några höghastighetståg, men Sverigeförhandlarna har redan förhandlat fram avtal om bostadsbyggande mellan Stockholm och Jönköping. Och det handlar om miljarder - 55 mdr för Ostlänken och 200 kanske 300 mdr för hela höghastighetsprojektet till Göteborg och Malmö. Och detta  för att komma fram någon timme tidigare. Visst finns det bättre sätt att använda pengarna.

Och i dn.se/kultur kan vi läsa om en förargad journalist som inte tycker de folkvalda svarar på journalisternas frågor. De kanske är för dåliga? Eller omöjliga att svara ja eller nej på.
Politikernas mediaträning har skapat "papegojor", skriver journalisten. Visst. ställer man frågor om ja och nej som inte är färdiga att besvara så än, blir det resonemang om för och emot. Inte ett dugg konstigt,

tisdag 17 maj 2016

EU blundar för det som sker i Turkiet. Från  EU har hittills bara hörts ekande tystnad, om det nu går att höra. Erdogan sägs ha stämt 1800 journalister för "Förolämpning", bara de sista två åren.dn.se/nyheter.
Merkel har varit i Turkiet fyra gånger på ett halvår utan ett ord av kritik. Bara slutfört en usel uppgörelse och låtit Erdogan lura hela EUropa. Han har "förolämpat oss" och vi borde stämma honom....ha. Ett korrumperat rättsväsende som Erdogan kontrollerar,tidningar och TV-stationer som inte följer Erdogans linje konfiskeras, stormas av kravallpolis och beslagtas av staten,

Yttrandefrihet finns inte längre. Allt som inte passar ligger under terrorlagar.
Journalisten Can Dundar blev beskjuten och dömd till fem års fängelse, men vägrar att tystas.

Det tragiska är att det är flyktingar som är gisslan i denna "uppgörelse. Om EU bryter "samarbetet" så vet ingen vad Erdogan tar sig till. EU borde ta upp frågan i FN.

Skolan, den eviga debattfrågan och nu är Fridolin och Björklund i morgonsoffan igen.
Nu handlar det om skolkommissionens förslag om en starkare statlig styrning av mål och resurser.
Här hörde vi Björklund säga att nu måste skolan förstatligas, Kunskapskraven nås inte, kommunaliseringen under Göran Persson för 25 år sedan var ett stort misstag, Förstatliga skolan, dundrar Björklund, gång, på gång. Men en fråga. Du var ju skolminister i åtta år och radade upp reformer om betyg, läroplaner, karriärstegar, men ...Varför förstatligade du inte skolan när du var skolminister?, Eller försökte i alla fall om nu inte alla ville vara med.

Fridolin är försiktigare och verkar stå bakom skolkommissionen Starkare statlig styrning med mål, resurser och samordning, men han tog inte i hand om förstatligande. Mitt råd. Ge elever och lärare lugn och ro i skolan. Vänd inte upp och ner på allting nu igen.


måndag 16 maj 2016

Fortfarande upprymd efter Ukrainas och Jamalas seger i Eurovision Song Contest. Jag förstår reaktionerna när Ukraina så tydligt vinner en "Europatävling"
Det är lätt att förstå missnöjet i Ryssland och bland ryssar. Men de "arga" reaktionerna blivit mindre än jag befarade. Det är främst "vanliga" ryssar som uttalat sig om Ukrainas seger och även berört Krim och förvisningen av krimtartarerna. Från Putin och den ryska  ledningen har jag inte hört något. Men Ukraina har stärkt sin plats i EUropa och kulturens betydelse ska inte underskattas.

Så kommer det nu nya bud om skolan från Skolkommissionen och allt fler rapporter och utredningar drar åt förstatligande. Stora organisationsförändringar tar mycket kraft.
Kanske går det att hitta något annat, något mellanting där staten ökar styrningen och stödet men huvudmannaskapet ligger kvar på kommunerna nära, elever, lärare och föräldrar, Skolkommissionen har ett knappt år på sig att komma med ett slutbetänkande.Det går att göra mycket med mål, stöd och resurser.

Nu blir det mer och mer pajkastning i EU-omröstningen i Storbritannien och nu är Napoleon och Hitler med i leken
Det är nog inte den nivån men vinner röster på vare sig för Ja- eller nej- sägarna till Brexit, att Stobritannien lämnar EU. Boris Johnsson är en av ledarna i kampanjen för att lämna EU och jämför EU med Napoleons och Hitlers försök att lägga under sig Europa.
Mer samarbete - mindre EU-stat är svaret. Låt inte EU växa över huvet. Återför makt till medlemsländerna, minska EU-byråkratin och stärk demokratin.

söndag 15 maj 2016

Först ska jag gratulera Ukraina till segern i Eurovision Song Cntest. En bra sång, en bra musik och inte minst en bra och aktuell text. Folk både lyssnar och tänker.
Sången 1944 syftar på Stalins deportering av Krimtartarer i slutet av kriget där tusentals tvingades från Krim och tusentals dog av umbäranden och avrättningar. Det påminner om situationen i dag där Putin olagligt annekterat Krim och driver en liknande förvisningspolitik mot Krimtartarerna.

Många vill kanske att Eurovision Song Contest ska vara en opolitisk kulturfestival där vi inte ska diskutera politik, men här är det låtskrivaren och Jamala som sjunger som gör oss upp-
märksam på händelserna 1944 och också på vad som händer i dag.

Mp-ledningen på reträtt för att förhindra uppror på kongressen. Dagens opinionssiffror med 4.1 procent för Mp visar att läget är allvarligt.
Det var reträtt efter reträtt på Mp-kongressen och de var nödvändiga för att förhindra upplopp. Mp ska verka för mer humana övergångsregler i flyktingpolitiken, exempelvis för barn, när den tillfälliga flyktinglagen upphör. Id-kontrollerna ska på sikt bort, men någon amnesti blev det inte. Tillfälliga uppehållstillstånd ska undantas för barnfamiljer och ensamkommande barn som ska få permanenta uppehållstillstånd.

Tycker själv att förändringarna och de mjuka kompromisserna är bra, men Mp får väl se vad S säger innan vi vet. Ska man kalla detta för kompro missar.


lördag 14 maj 2016

Ett positivt och viktigt besök från Nordiska företrädare till Obama och USA. Positivt för Norden och USA och lärorikt för Ryssland.
USA bryr sig inte så mycket om vilka relationer vi har i Norden med EU och Nato, Det viktiga är vårt eget samarbete och sammanhållning. Lika viktigt är hur våra samhällen växt upp med ekonomi, arbetsmarknad, den Nordiska modellen, Norden är för frihandel liksom USA och värderar frågor om jämlikhet, yttrandefrihet och mänskliga rättigheter.

Med Trump kan allt detta falla samman. Han vill ju ha "America first" och är emot frihandel.
Det är bra att Ryssland får se och höra detta också och att ett av ämnena i diskussionerna var säkerhetspolitiken och Rysslands ökade maktambitioner.

Det blir vi också påminda av i Eurovision Song Contest där Jamala sjunger en sång med titeln "1944" som påminner om Krimannekteringen och Krimtartarernas fördrivning då som nu.
Och det är Ukraina som är min favorit i kväll i Eurovision, både musiken och texten.

Fridolin har tappat förtroende i Mp och det är inte svårt att förstå. Åsa Romssons avslsutningstal var fantastiskt  i den svåra situationen.
Gustav och Isabella sitter några meter framför henne i salen och pratar med varandra och Åsa är utanför. Vad vet vi om hur idén om att ställa sina platser till förfogande och öppna för valberedningen kom upp. Kanske från Fridolin som såg en chans att bli av med Romsson.... Jag vet inte. Bara undrar..

fredag 13 maj 2016

TTIP-avtalet segar sig fram och kritiken ökar, senast i dag från Naturskyddsföreningen och Greenpeace i Sverige.  dn.se/debatt
Cecilia Malmström som förhandlar avtalet mellan EU och USA är en mycket kompetent person med kunskap, förhandlingsvana och erfarenhet. Tycker ändå jag hör för lite från henne i media- Mest kommer kommentarer från organisationer och näringsliv om vad som pågår. SNF och Greenpeace är kritiska i dagens artikel. Både EU:s och USA:s förslag om miljön underkänns. Oljesand och skiffergas via fracking vill vi inte ha. Samarbetet med näringslivet blir alldeles för "nära" och att företag kan stämma stater är inte bra och regeringen med S och Mp är tyst.

Jag tycker inte det är något bra förslag att sätta ett maxbelopp på 10 milj kronor i ersättning för narkolepsi.
Det hämmar vacccinering och det försvårar livet för de som blivit sjuka och kanske inte kan arbeta under hela livet. Sätt inget maxbelopp alls.

Åsa Romsson ska ha beröm för att hon inte tycks känna bitterhet efter petningen som språkrör för Mp. Det måste vara väldigt svårt och hon är en känslig person.
Hon sa flera bra saker i sitt avskedstal. "En regering måste förhålla sig till verkligheten"Klimatlagen, laddstopar, 100 nya maturreservat och Parisavtalet om klimatet  lyfte hon fram. Det ska Romsson och Mp ha beröm för.Fridolin ville "stärka idédebatten" och Isabella Löfvin sa att vi får "aldrig tveka vad vi ska och hindren dom tar vi oss förbi".. Jag gillar inte Löfvins EU-federalistiska inriktning med förslag om EU-skatter. Håll tyst om det.


torsdag 12 maj 2016

Lita inte på Erdogan. Han har bara ett i huvudet, att ändra Turkiets konstitution så han kan få ännu mer makt och gå från halv till heldiktator.
Det är den tragiska verkligheten för EU och Europa. Avtalet om flyktingar kan spricka för att Erdogan vill visa hemma att det är han som bestämmer. Får han inte viseringsfrihet för turkar i EU så bryter han avtalet.

Men det är ju Turkiet som inte uppfyllt 7 av de 72 kraven på Turkiet i avtalet. Det allvarligaste är att inte terrorlagstiftningen ändras där journalister, kurder och andra som inte Erdogan gillar stämplas som terrorister. Tragiskt är det att flyktingar drabbas men det bryr sig väl inte Erdogan om...

Börja med att få "gå med" i ditt yrke så fort du kommer till Sverige. Det är bästa sättet att snabbt både komma in i yrket i Sverige och lära sig språket. Så måste integrationen ske.
Då måste asylprövningarna ske snabbare, några månader, inte ett år eller längre. Är du sjuksköterska så ska du "gå med" och lära, göra stödjobb och ta in språket. All väntan är slöseri med resurser,

Ubertaxi är en god tanke i delningsekonomin, som växer rekordfort i hela världen, nu i 400 städer.
Men de inhemska lagarna måste följas och det gör de inte i Sverige. Delningsekonomi handlar om att använda resurser som finns. Finns det andra bilar som ska åt samma håll, kan de med dagens teknik bli en taxibil för Dig. Finns det hus som står tomma kan de användas...etc, men lagarna...

En fredsminister och ett fredsdepartement är inget dumt förslag från en rad miljöpartister på kongressen. Bifall.

onsdag 11 maj 2016

Striden är inte över i Miljöpartiet. Flyktingfrågan med amnestikrav, Vattenfall och brunkolet och nysatsningen med hårdare tryck på socialdemokraterna blir huvudteman på kongressen.
Det blir framförallt en test på hur de nya språkrören handlar inför kongressen. Språkrören väljs ju först när kongressen öppnar och sedan kommer alla debatter.Jag har lite sympati själv för amnesti till de flyktingar som  flydde till Sverige innan gränskontrollerna och kom hit under andra förutsättningar.

Men det är inge lätt process.
Var ska gränsen dras? Vilket datum? När kom de? Och asylprövningen måste ju ske i alla fall, dvs om man har asylskäl för att stanna. Det blir en riktig test för Isabella Löfvin som redan i dagens media säger blankt nej till amnesti. Kongressen kan gärna inte fälla henne efter 10 minuter som språkrör...Eller? Det är ju Mp-kongress.

Gahrton och Wetterstrand tycker S har visat Mp för lite respekt och borde ha släppt fram fler Mp-förslag.dn.se/debatt.
Mp har fått göra massor med eftergifter på Förbifart, Bromma, brunkol mm men S har inte visat Mp någon respekt för de frågor de driver och är det bara Mp som ska göra eftergifter. Visst, säger de Mp är det mindre partiet, men ska två partier kunna samverka i en regering måste båda kompromissa.
Låt brunkolet stanna i marken, skapa en grön investeringsbank, när ska flyktingpolitiken bli normal?...är några förslag och frågor från de "gamla" språkrören. Kongressen blir inte ointressant....

Alliansen och Mp
Höj priset på SL-kortet med 40 kronor, minska zonkrånglet och inför enhetstaxa med 30 kronor för enkelresa och 20 kr för för reducerat pris och inga nya neddragningar i trafiken, Se där en riktigt bra uppgörelse i landstinget som vi också applåderade på trafikgruppen i landstinget i går kväll.

tisdag 10 maj 2016

Det går inte att undvika att Mp blir tema i dag också om man ska följa och kommentera svensk politik. Det blir mer om personer och det blir mer om regeringsduglighet, men politik....?
Jag skrev ju det för flera veckor sedan att nu blir det en följetong fram till, kongressen och så blev det. Det är i mina ögon fortfarande en Cirkus, ibland som man kan skratta åt, ibland tragisk. Nu är det både och. Jag vill säga det först; Jag lider med Åsa Romsson, Jag nästan gråter lite som hon gjorde på presskonferensen om den hårdnande flyktingpolitiken

Och det är inget fel att visa känslor och det är väl ingen katastrof heller att det blir lite felsägningar ibland. Lyssnaren förstår, media förstorar.
Om man ser till resultat så har Åsa Romson åstadkommit sådana. Miljömålsberedningens arbete och förslaget om en klimatlag, är stort och viktigt. Hennes arbete som Sveriges representant vid klimatmötet i Paris förtjänar beröm och får det också från flera håll. Jag tycker också Åsa ska ha en stjärna i himlen för det hon nu säger när hon sparkas att "Det viktigaste för partiet är att få göra en nystart". Kan inte vara lätt...

Isabella Lövin är ett bra förslag och visst är det viktigt med kommunikation och att tala om vad man faktiskt gjort, men också vad som är realistiskt att åstadkomma för ett litet parti.
Här tycker jag alla partier kan bli bättre. Vad har vi jobbat hårdast för? Var har vi lyckats bäst. Det är politisk information till väljarna.

Fridolin ska nog vara tacksam för att Per Bolund stod emot valberednigens försök till övertalning. Hade Bolund sagt ja, hade Fridolin varit borta också.

måndag 9 maj 2016

I dag är det den 9 mj, Europadagen, men Margot Wallström tycks inte se att EU själv har någon orsak till att EU-samarbetet knakar. Det är inte Storbritanniens fel.
Ungefär så kan man se vad utrikesminister Margot Wallström säger i dn.se/Nyheter. MW är en av våra största EU-kramare som var för EU-medlemskap nästan innan EU fanns...nja nu tog jag i. Den 9 maj för 66 år sedan lade Frankrikes utrikesminister Robert Schuman fram planen om kol- och stålunionen för att förhindra framtida krig i Europa. Samarbetet har sedan vuxit över EEC, EG, EU, EMU och vid varje nytt fördrag har mer makt flyttats från medlemsstaterna till Unionen.

Att ett land som Storbritannien till slut tycker att "nu räcker det" är inte britternas fel utan EU-kramare som Wallström som hela tiden har drivit på i riktning mot EU-staten.
Nu måste vi tala om hur viktigt det är för Sverige att Storbritannien stannar kvar i EU, säger hon. Hon ser inget problem i den ständigt ökande EU-makten i Masstrichtfördraget, Nice-fördraget, Amsterdam.fördraget, Lissabonfördraget och EMU, som givit EU försvarspolitisk makt, ekonomisk makt och där hundratals lagar stiftas i EU utan demokratisk kontroll och förankring

Mer Samarbete - mindre union, minskar problemen i EU och stärker samarbetet inte mer EU-stat Margot.

Jonas lyckas stärka Vänstern när nästan alla andra partier utom Centern backar.
Vänstern driver på för att S ska bli rödare och Mp grönare. Rösta på V. Ungefär så lät det från Jonas Sjöstedt. Något ligger det i det, men det är lätt att säga från läktaren. Men det kom dumma saker från kongressen som att arbetsgivare nu ska heta "arbetsköpare". Det är tillbaka till kommunismen.

söndag 8 maj 2016

Turkiet fortsätter med sina rättslösa domar mot förräderiåtalade journalister och ski-er i uppgörelsen med EU om att upprätthålla yttrandefriheten
Och nu är det tyst från EU och omvärlden, även USA, för nu har Erdogan en tumskruv på EUropa och USA i flyktingfrågan. Det är en tragisk politisk verklighet som nu pågår framför våra ögon i Turkiet och solkar ner EU och oss alla som är EU-medlemmar och EU-medborgare.
Över 2000 personer har sedan Erdogan blev president  polisanmälts för att ha förolämpat statschefen.
Ett tiotal tidningar och andra medier har beslagtagits av Erdogans regim och gjorts om till regeringssorgan. Ska vi samarbeta med en sådan despot? Sätt hårdare press,

Jag kan förstå vänsterns människovänliga reaktion på den hårdnande flyktingpolitiken men visst finns det risker med att tillåta ideell flyktingssmuggling.
Det var ett beslut som klubbades på V-kongressen i går men med en tveksam partistyrelse. Inriktningen måste naturligtvis vara att skapa lagliga vägar in i EU och Sverige. Det kan bli  svåra avvägningar också att avgöra på vilka vägar och med vilka motiv människor "smugglas" in i Sverige. Jag skulle  inte vilja använda begreppet smugglas när andra människor hjälper utsatta utan att ta något betalt för att komma undan krig och finna en framtid i Sverige.

lördag 7 maj 2016

100 procent säkert att Gustav Fridolin och Åsa Romson återväljs på fredag som språkrör i Miljöpartiet.
Jag får väl säga om inget sensationellt inträffar och det tror jag inte att det gör. "Enligt källor till SVT vill valberedningen peta både Romson och Fridolin" kunde vi höra i går och kan vi läsa vi läsa och höra i media i dag på morgonen. Mp:s kommunikationschef som också är presskontakt för valberedningen säger att det är rena spekulationer. Så vem skulle Du tro på. Den person som ringt till SVT och sagt något som han hört från någon som talat med någon som hade kontakt med..Eller valberedningens presskontakt.

Det finns väldigt många skäl och argument för att Romson och Fridolin blir kvar som språkrör.
Ett är att det inte finns några som ställer upp mot dem bara de muttrar om att gärna stannar kvar och det gör de verkligen, Inte minst Gustav Fridolin i TV4 i morse där han tydligt meddelade detta. Han tog sin son som i går fyllde ett år som exempel och sa att det är för honom jag vill skapa en framtid och då är det miljöpolitiken det handlar om och det är den vi ska prioritera i omstarten.

Att byta språkrör, eller i praktiken avsätta dem, skulle ju också visa att Mp inte är något regeringsdugligt parti och...
det är ju detta man vill visa och hoppas på att få visa bättre den andra halvan av mandatperioden. Fridolin och Romson är i mina ögon två bra företrädare för Miljöpartiet. Att byta till två andra - bara ett språkrör kan inte bytas ut, då är man inget feministiskt parti längre - det fokuserar på ett misslyckande som ställer ännu högre krav på Mp fram till valet. Det blir inte lätt för Isabella Lövin och Per Bolund och de verkligen skulle bli så. och det blir det inte.
För övrigt ska jag nu ge Morris lite mat och det är rostbiffen som kommer överst...bortskämda katt. 

fredag 6 maj 2016

En helt felaktig rubrik i dn.se/debatt i dag om att "stödet för Nato är större än motståndet".
Det man redovisar är en jämförelse mellan 2014 och 2015. Den senaste mätningen är en som är gjord i januari 2016 där 34 procent svarade att Sverige borde gå med medan 50 procent förordade att Sverige skulle stanna utanför. Det är naturligtvis en mätning från 2016 som man borde ha angivit i rubriken. Men vi vet ju vad DN vill. Så styr man med media.

Ett underligt besked som ges är att av 32 procent av de som vill söka Nato-medlemskap anser att vi ska behålla vår militära alliansfrihet.
Det kan man nu verkligen undra vad det kommer ifrån och framför allt hut det skulle kunna gå till. Är vi med i Militäralliansen Nato så är vi ju inte militärt alliansfria, eller vad tror dessa svarande? DN lyckas få det till att merparten av de som svarat så menar att alliansfriheten inte uppfattas "som ett hinder för medlemskap i Nato." Oj, oj.

Nu tror jag inte det är aktuellt för Sverige att lägga om kursen mot Nato på lång tid. Det finns alltför många problem, svårigheter och risker.
Ett är ju att opinionen fortfarande är emot, ett annat är att en Nato-ansökan ökar spänningarna i Norden och, en tredje är att det är en oerhörd politisk, risk. För ett medlemskap krävs en folkomröstning och  den måste man var absolut säker på att vinna,o avsett vilken regering som sitter. Det är ingen regering i dag som skulle våga sig ut på ett sådant äventyr.

torsdag 5 maj 2016

Turkiet går inte att lita på i flyktinguppgörelsen med EU men båda parterna måste stå upp för den. Inga Visa för turkar i EUropa utan att uppgörelsen följs.

Det blir svårt att få med alla EU-länder på EU-kommissionens förslag som Ungern, Polen, Slovakien, Tjeckien om framtidens flyktingpolitik men naturligtvis ska kompromissen prövas.
Det ser inte lätt ut, men det brukar gå att finna lösningar om man  använder lite fingerfärdighet med svåra länder, som tider och genomförande.Det vore ett stort mänskligt nederlag för EU om inte länderna kan samarbeta kring den kanske största frågan om etik, människovärde och solidaritet mellan EU;s medlemsländer. Nu behövs både hårda tag, bestämdhet men också diplomati och känsla.

Tragiskt, tragiskt, tragiskt Mona Sahlin. Det måste vara något bakom de här 120 000 kronorna som vi ännu inte fått reda på. Men det är tråkigt, obegripligt och förvånande. Varför?
Ja, den frågan ställer man sig naturligtvis. Varför? Mona hade några veckor kvar på sitt uppdrag som samordnare för att förhindra radikalisering och extremism och så händer detta.

Hon måste väl ändå förstå att sådant här kommer fram.
Men det saknas något hos Mona som gör att sådant här händer och det är synd för hon har haft ett mycket svårt uppdrag och där har jag inte hört någon kritik, tvärtom och så blir detta eftermälet.
Trist Mona, men vi vet inte allt än och får avvakta.

Och om någon timme kommer Sonjas syster Zari och Olle från Gävle och hälsar på oss och vi ska ha lite trevligt i vårsolen och åka runt lite på Värmdö. Trevlig Helg alla.

onsdag 4 maj 2016

Fruktansvärt pressande, förödande och förnedrande att vänta på asylprövning i ett år. Anställ ännu fler handläggare.
Tänk själv. Du har flytt med din familj, sålt allt du hade i Syrien, flytt kriget, lämnat ditt land, din by, dina vänner och släktingar. Betalat en båtsmugglare 10-tusentals kronor och riskerat livet över Medelhavet. Stannat i läger flera veckor och sedan tagit dig med familjen genom Europa till Sverige efter månader av umbäranden. Och när du kommer hit får du vänta i dag upp mot ett år på en första personlig kontakt med Migrationsverket, Och du vet inte om du får stanna.

Anställ fler handläggare,låt folk ta tillfälliga jobb direkt i den kommun de kommit till,
låt dem lära sig svenska medan de väntar på besked, stöd civilsamhället så att invandrare kan få kontakter direkt med idrott, kultur och föreningsliv.

Bra förslag med en ny ambassadör som ska arbeta mot människohandel.
Och om man ser till vad ambassadören ska göra på en halvsida på DN Debatt dn.se/debatt så blir det inga problem att få tiden att gå. Bra naturligtvis, men ska det vara en ambassadör? Ambassadörer är offentliga tjänstemän som rapporterar men huvudjobbet måste väl vara att förhindra och stoppa.

Vänstern kan få samma problem som Mp med budgetsamarbetet med regeringen. Vad har man lyckats med?
Det blir huvudfrågan på Vänsterns kongress som börjar i morgon. Om V drar sig ur blir regeringen ännu svagare... eller starkare om man i stället samverkar mer med oppositionen, om den ställer upp förstås.... Problem blir det.





tisdag 3 maj 2016

Från generös invandring och värnad asylrätt till förvaring  och inlåsning av flyktingar
Så ser den svenska invandringspolitiken ut med något halvårs mellanrum. I dag står samma ministrar som hälsade flyktingar välkomna till Sverige i höstas och diskuterar fler förvaringsplatser och inlåsning i väntan på avvisning och återsändande. Ygeman och  Johansson heter de och socialdemokrater är de..Fler förvaringsplatser för de som ska ut ur landet, säger Anders Ygeman och vill ha beröm för utökningen. Jag vet inte om jag tycker det vare sig är socialt eller demokratiskt det som nu pågår inte bara i Sverige utan i hela EU.

13.500 människor som sålt allt de äger och vågat sina liv för en ny framtid i Sverige
tvingar vi nu ut ur landet. Kunde amnesti och rätt att stanna för de som kommit vara en mänsklig lösning med besked om att vi nu sätter stopp för alla invandrare som inte har asylrätt?

M.s skuggbudget;  Ett nytt jobbskatteavdrag "Förstajobb-avdraget" kan vara bra för att  komma ur utanförskapet och minska bidragen. Mer till skolan, och här tar man över från Björklund, men det var längesedan folk kunde skilja åpå alla olika skolförslag. Lugn och ro skulle locka fler.
Alliansen saknar idéer, skriver media. Livsbalans, värnplikt, medborgartjänst, spårbilar, lag mot kärnvapen, flyktingamnesti för de som är här...  är nya idéer, om någon vågar.

Men det gör Åsa Romson som verkligen kämpar och nu talar om var hon och regeringen åstadkommit, dn-se/debatt och det är faktiskt inte dåligt.
Det är kanske där regeringen felat. Man har inte berättat...

Och låt inte halvdiktatorn Erdogan ochTurkiet bestämma EU:s flyktingpolitik. Nej till Visum innan alla 72 krav på Turkiet är uppfyllda. Allt annat vore en skandal.


måndag 2 maj 2016

Ett tankeskifte, skriver dn,se/ledaren om Löfvens 5000 nya beredskapsjobb
Och så är det och det är bra. Men siffran i sig ger ingen större förändring. Det är omkastningen till att arbeta med enkla jobb som inte blir, utförda i dag som är förändringen, t.ex digitalisering,naturvårdsarbete och enklare administration.  Men max två år och inte a-kassegrundande...Den nysvenska modellen? Men om det följs upp, som det sägs, i näringsliv. kommuner och landsting kan det bli fler.

Nu tror jag inte det var förslaget i sig som var höjdpunkten på arbetarrörelsens dag utan det goda humöret som Löfven visade upp trots alla problem runt hörnet.
Men partisekreterare Carin jämtin och LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson drog bara ner med helt olika bild om Mp. "Vi har gott samarbete", säger Jämtin."LO-medlemmar har aldrig gillat Miljöpartiet", säger Thorwaldsson. Heja, heja. Hade någon talat med Löfven?

Stifta lag och förbjud kärnvapen  Sverige.
Ett utmärkt förslag från fyra kunniga försvarsexperter och en mycket informativ artikel också i dn.se/debatt om läget inför beslutet om Värdlandsavtalet den 25 maj. Det finns ingen bindande lag i dag om att det är förbjudet att placera ut kärnkraft i Sverige. Det finns riksdags- och regeringsbeslut men det är inte samma sak. Finland har däremot en glasklar lag.. "Det är förbjudet att införa kärnvapen i Finland", står det. Följ den. Centern kunde gå ut omedelbart och föreslå en lagstiftning,


söndag 1 maj 2016

Nu har vi städat undan glas, flaskor och bord och stolar från den trevliga Valborgsfesten i går med Hemmestakören för 89:e gången, nja 39: ska det nog vara.
Och vilken härlig känsla att få fira Valborg med vänner sedan vi flyttade till Värmdö för 43 år sedan. Härligt att kunna följa varandra, barnen och barnbarnen men också en och annan höft och något knä som inte är som det var för 40 år sedan. Men vi kör från eftermiddagen med baren på övervåningen, utdelning av frågor för skogsrundan i dag på temat katter, eftersom det är Morris som bjuder in till denna Valborg.Och vilken fantastisk fantasi med kattutstyrsel från Hemmestakörens sångare,

Lyssnar på Löfvens tal och förvånas över att det inte var mer än 5000 jobb i statlig regi som vi ska betala för när man  lovat EU:s lägsta arbetslöshet om några år.
Det räcker inte och det har han redan fått kritik för från egna medlemmar och s-föreningar. Det måste till bredare åtgärder för att få fler i jobb. Här har Alliansen helt andra och mycket bättre förslag.

Jonas Sjöstedt till stärka fackföreningarna genom att ge rätt till skatteavadrag för fackföreningsavgiften.
Helt fel väg skulle jag säga. Kan jag få rätt till skatteavdrag för mitt medlemskap i Folkkampanjen mot kärnkraft också?
Nej Jonas, du borde också kunna komma med något bättre.