torsdag 30 juni 2016

Hårda partistrider i både Tories och Labour efter Brexit. Boris Johnsons "seger" är inte självklar.
Han får nu flera konkurrenter,varav en är inrikesministern Theresa May som anses mycket kompetent, men kanske mindre utåtriktad och kyligare i temperamentet. Hon var för stannasidan i folkomröstningen men höll en låg profil.
Den nye partiledaren i tories blir också premiärminister om inget nyval sker. Hen ska ta hand om hela frågan om utträdet och ta fram det avtal Storbritannien vill ha med EU, som sedan ska förhandlas.

För Labour gäller en liknande turbulens där pressen på Corbyn ökar efter  det stora nederlaget i personomröstningen i parlamentet,
Corbyn anklagas för att ha varit för svag i folkomröstningen och flera nya kandidater växer fram,
Till och med den avgående premiärministern David Cameron har sagt till honom" För guds skull människa - Avgå." Men Corbyn valdes med stark majoritet av partiet på nästan 60 procent och vägrar lämna in.

Nu börjar också alternativen till EU:s framtid komma fram med olika bud från Öst och Väst.
Visegradländerna Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien i Öst skriver i ett uttalande att nu handlar det om "En union byggd på förtroende". Oron måste tas på allvar, nationella parlament få mer makt och EU:s makt begränsas.
 I Väst har Tyskland, Frankrike och Italien presenterat ett "Framtidsprogram" som mest ser ut som EU i dag. Det här blir en av huvudfrågorna och EU måste lyssna på de nya medlemsländerna om det ska var någon mening med en union, Och det har varit ett av mina motiv för att stödja utvidgningen. Ju fler länder ju svårare blir det att bygga en EU-stat. Ser ut att få rätt igen...oj,oj.

onsdag 29 juni 2016

Köpte Makrill av Henrik, 96, utanför Konsum Klippan i går, 4 stycken fina matfiskar för 12,50 styck, eller 50 kronor. Vad säger fiskaffären om den konkurrensen...?
Och han har ingen kassaapparat som man måste ha nu och någon kortförsäljning har han inte hört talas om, eller moms. Men naturligt och hedervärt är det att åka ut med båten på morgonen och komma hem med några lådor som han lägger i trehjulingen och säljer. Han började när han var 15 år....

Kaos i Storbritannien, i Tories i Labour i EU och i medlemsländerna.
Det låter som om ingen riktigt planerat för Brexit, eller trott att det skulle kunna bli verklighet. Men nu står Storbritannien där med 3,3 miljoner underskrifter för en ny folkomröstning. Det måste var en större majoritet för endera sidan, skriker man. Cameron har meddelat sin avgång i oktober vid Torie-kongressen och Boris Johnsson ligger väl närmast. I Labour får Jeremy Corbyn kraftig kritik för att han inte var tillräckligt aktiv på stanna-sidan i folkomröstningen. Olika bud från de tunga medlemsländerna om hur snabbt utträdesparagrafen nr 50 ska  aktiveras från Storbritannien.Inga hämndaktioner bara, säger jag.

Ukips Nigel Farage utropade sig till segrare redan tidigt på morgonen när Brexit var klart och har lyft sig själv och hårt kritiserat EU.
I EU-parlamentet frågade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker argt Farage på tisdagen. "Ni har ju slagits för utträde. Varför är ni här?

Jag har förståelse för att Storbritanniens avtal med EU måste lösas först, men EU-reformeringen måste komma igång så snabbt som möjligt.
Flexibel integration står för mig främst. Det måste innehålla återföring av makt till de medlemsländer som har sådana önskemål. Men grunden fri rörlighet får inte ifrågasättas. Sveriges ska prioritera fortsatt starkt samarbete med Storbritannien, mer samarbete med Tyskland och ett stärkt Norden- Baltikum samarbete.

Och Grattis Sverige till platsen i FN: säkerhetsråd och här måste Margot Wallström få en stjärna i himlen.


tisdag 28 juni 2016

Alla medlemsländer och EU-ledningen måste nu finna realistiska och positiva vägar i förhandlingarna om utträde med Storbritannien.
Gör inget förhastat, men vänta inte för länge på besked från Storbritannien om utträdesansökan enligt paragraf 50. Inga hämndaktioner mot britterna från EU eller medlemsländer. Brexit måste respekteras. Det är britterna som röstat. Men, och det måste sägas, det är oerhört viktigt kanske inte mest för EU, men för Europa som kontinent att vi håller nära kontakt och har så goda förbindelser som möjligt i en osäker värld i vår närhet.

Med realistiska vägar menar jag att Storbritannien inte både kan äta kakan och ha den kar som Boris Jonsson, skrev i går
Han föreslår där att Storbritannien ska vara en del av den inre marknaden, där britter ska kunna arbeta och studera i EU. EU-invånare däremot ska inte på samma sätt få fritt tillträde till EU. Det borde han höra själv att det inte går ihop.

Sverige har backat upp utvidgningen av EU till Öst- och sydeuropa liksom Storbritannien. Fortsätt på den vägen, stärk demokratin i EU, håll igen på statsbygget, och ge Storbritannien ett bra avtal.
Den frågan är viktigast just nu, men den får inte förta att EU måste reformeras mot mindre byråkrati och statsbygge och mer av flexibelt samarbete där alla inte behöver vara med i allt, något som nu allt fler inser. Nu senast av de två forskarna Björn Fägersten och Jonas Tallberg i dag på dn.se/debatt. Mer flexibelt samarbete men också en "bottenplatta" med de fyra friheterna,
Stärk samarbetet med Tyskland och det nordisk-baltiska samarbetet. Här har Sverige en nyckelroll.
Kan inte låta bli att applådera Island.Helt otroligt.


måndag 27 juni 2016

Och nu krisar både Tories, Labour och Skottland och det kan bli ett delat EU och det kan bli ett delat Storbritannien - Little Britain.
Det är klart att ingen hade tänkt igenom följderna av en Brexit. Det har aldrig hänt förut att ett land lämnar EU. Cameron kan sluta som premiärministern som sänkte både EU och Storbritannien, utan att vilja något av detta. Nu tror jag inte det, men processen ser redan ut att bli mycket svår, i tid, i omfattning och med följder svåra att överblicka.

Rikta in diskussionerna på att EU ska både överleva och stärkas,
och det gör man bäst genom att gå försiktigt fram, minska eu-makten, återföra frågor till medlemsländerna så att både samarbetet i EU och medlemsländerna känner att samarbetet går bra.

Sverige bör precis som Tyskland och Frankrike nu inlett arbeta för en mer flexibel integration i EU, där alla länder inte behöver vara med i allting.
Och detta är inget sensationellt. Det är redan ett faktum. Alla länder är inte med i euron, 19 av 27 är det. Alla är inte med i Schengen, Danmark står utanför euron och polissamarbetet.

Det utvecklar EU-samarbetet och stärker både EU och gör medlemsländerna nöjda.
Ungefär så tolkar jag Ipsos mätningen om svenskarnas inställning med 66 procent för EU.
Man vill fortsätta samarbetet och har ungefär samma inställning som Storbritannien om mer inre marknad och handel och minskad överstatlighet.

Vet inte riktigt vad Gustav Fridolin menar i sin artikel på dn-se/debatt i dag om kampen mot populismen.
För mig ser det ut som om han letar efter något nytt ideologiskt för Mp. Vi får väl se.


söndag 26 juni 2016

Ja, det kan inte hjälpas men det blir mer EU i dag också och nu kräver 2 miljoner britter en ny folkomröstning för att få ett stanna.
Något sådant har aldrig hänt förut och någon ny omröstning kommer det inte att bli.Jag glädjer mig i stället åt att allt fler kommentarer efter Brexit visar att EU måste reformeras i en riktning  mot "Mer-samarbete och mindre EU-stat". Det är nästan lite tragiskt att här under midsommarhelgen 2016 se att vad jag sagt och tyckt i 30 år ser ut att komma närmare. Det är trist att det ska behövas ett brittiskt utträde, men det kan leda till något positivt.

I Berlin i går träffades EU:s sex grundarländer och diskuterade framtiden. Inför mötet hördes röster om att Frankrike och Tyskland skulle föreslå en mer Flexibel integration. 
Något beslut om detta togs inte, men det kommer att komma. Frågan har diskuterats mellan Ty-Fra under hela våren. Det är rätt väg. Alla länder ska inte behöva vara med i allt. Länderna ser olika ut och det blir inget bra samarbete om ett land tvingas samarbeta om något man inte vill. Men här finns stora problem, som flyktingfrågan t.ex. Där gemensamt ansvar står mot mer självständighet och sätter sammanhållningen på,prov.

Nya folkomröstningar kan komma.Nederländerna ligger närmast och där krävs bara 300 000 namnunderskriter. Danmark kan komma sedan och i Frankrike växer kritiken..
Det viktigaste i allt detta är att EU-ledarna inser att inriktningen för framtiden ,måste bli Mer av flexibelt samarbete och Mindre av växande EU-stat. Jag vill att EUropasamarbetet hålls ihop och utvecklas, men i rätt hastighet, i rätt frågor och på rätt sätt.
Fortsatt Glad Midsommar.

lördag 25 juni 2016

Nu är det midsommardagens morgon och jag har fått ordning på datorn på Bohus- Malmön och tagit in Storbritanniens Brexit i går, som jag inte trodde på. Men EU måste nu lära av det.
Jag satt uppe hela natten och lyssnade på radion och såg på TV och det gick verkligen fram och tillbaka. Ett tag lite efter midnatt såg det ut som ett klart Remain, men sedan skiftade det flera gånger.
När Skottland och Nordirlands röster räknades var det tydligt "Stanna",men när England och Wales kom in blev det Brexit.

Jag är glad åt Brexit för det kommer att ställa krav på EU och framtiden. Slut på EU-statsambitionerna och mer av samarbete, lyssna på medborgarna och på medlemsländerna
Och satsa på framtidsfrågor som miljö, klimat, jobb, säkerhet,dialog och samarbete med omvärlden
Jag har varit för en utvidgning med fler medlemsländer ända sedan jag började engagera mig för EUropafrågorna. Jag var för ett turkiskt medlemskap redan när jag kom in i EU-parlamentet 1995 just för att få en närmare dialog med ett delvis muslimskt land. Nu har läget försämrats men jag är fortfarande positiv till ett medlemskap men Turkiet måste stärka demokratin och yttrandefriheten och respektera kurdernas krav på ökad självständighet, Erdogans maktambitioner måste bort.

Sverige ska ta fram en lista på frågor att omförhandla där ett formellt krav på nej till euron som Danmark ska stå överst.
Fler länder som Nederländerna, Frankrike, Tyskland och många östländer kommer att göra på samma sätt och det är precis det som EU behöver genomgå nu - ett omtag med "Mer samarbete och mindre
EU-stat. Det är helt i sin ordning att förhandla med flera medlemsländer om återtagande av makt från EU. Det är bra för både EU  och medlemsländerna och stärker samarbetet. Regret, Respect, Restart hörs från EU. Bra, där Restart betyder precis det jag skrivit.
Fortsatt Glad Midsommar.

torsdag 23 juni 2016

Det är första gången jag deltar på ett kf-möte på gränsen till upplopp i salen när LSS-företrädarna demonstrerade.
Det var ingen vacker start på kf-mötet i går. LSS-representanter och funktionsnedsatta  personer demonstrerade mot neddragningar i ersättningen och det är fullt förståeligt. Företrädarna kom också in i fullmäktigesalen för att lyssna på debatten som skulle starta med ett antal frågor om just LSS-neddragningarna. När frågorna kom upp på dagordningen meddelade ordföranden att kf-presidiet beslutat att alla utom en inte fick ställas eftersom de inte uppfyllde vad som är en fråga enligt kommunallagen.

Det blev stort rabalder i salen. Ordföranden meddelade helt enligt reglerna att demonstrationsplakat och höga skrik inte fick förekomma i salen.
En käpp eller påk från någon av demonstranterna som användes mot kf-ledamöter blev för mycket och mötet avbröts och demonstranterna lämnade salen.
Om en fråga inte uppfyller kommunalllagens  bestämmelser bör det meddelas i samma ögonblick som frågan kommer in till kf, då hade denna tråkiga händelse kunnat undvikas. Men frågan diskuterades i flera timmar senare under fullmäktige..

Kommundirektören presenterade i måndags Åtgärdsvalsstudien Hemmesta på ett utvidgat förmöte med kf.
I förslaget talas om följdåtgärder när Förbifarten kommer fram till Stavsnäsvägen 222. Hur detta ska lösasf fram till Ålstäket ska dock inte ingå i Vägplanen. Mycket underligt. 
Finansieringen oklar. Det handlar om 4-5 markägare. Östlig förbindelse kräver 10 000 nya bostäder på Värmdö som kan byggas samtidigt med förbifarten.
Medborgardialogen kommer till hösten.Jag tog upp alternativet att bredda och förbättra Skärgårdsvägen 274;an med reversibla körfält, rondeller, infartsparkeringar och pendelbåtar. Det möttes positivt och ska utredas med TRV och landstinget.

Löfven talat om att EU måste leverera. Oklart vad han avser.
Bra att han talar om att EU måste bli tydligare och "närma sig medborgarna", men också det är oklart. I dag avgör britterna om Brexit eller Remain ska vinna i Storbritannien.  

onsdag 22 juni 2016

Smart drag att låta Labours Remain-sägare ta slutdebatteni EU-omröstningen.. Tories har mest diskuterat med varandra och inte skapat någon bra debattstämning för varken Brexit eller Remain.
Det lutar åt Remain om man ska tolka opinionsmätningarna, mord på Ja-sidans företrädare och avhopp från Nej-sidan på senare tid. Det kanske mest avgörande är vad som nu pågår, där Labouranhängare till Reman går man ur huse i Lonfonkvarteren och i Storbritannien över huvud taget.

Det är klokt från stanna-sidan att komma nu i slutet, med lite nya ansikten och tala om Remain med lite nyare och lugnare bokstäver.
Det kan avgöra folkomröstningen.Men oavsett resultatet ska EU och medlemsländerna dra nytta av debatten och förändra EU i riktning mot mer demokrati, mer inflytande för medlemsländerna och mindre Brysselbyråkrati med ständigt flera frågor som förs upp på EU-nivå. Det är bra för både EU-medlemsländerna och EU-medborgarna.

Tråkigt att bostadsförhandlingarna föll ihop och det får både regeringen och Alliansen ta ansvar för. 
Det fanns och finns en i stort enig inriktning. Sverige skriker efter fler bostäder. Bostadsköer på 14-15 år är ju bara skrattretande. Man söker som student och får en lägenhet halvvägs till pensionen. Inga lägenheter,inga jobb. Folk kan inte flytta dit där jobben finns. Sverige går miste om miljarder när företagen inte kan rekrytera personal. Bostadssubventioner, likt miljonprogrammet är av ondo, men Alliansen kunde ju sett till de bra förslagen som nu kommer där flera miljoner av reavinstskatten ska kunna skjutas upp i flera år.

Tack Zlatan oavsett hur det går i kväll, men visst vore det en härlig avslutning med en seger....och några matcher till med i landslaget.

tisdag 21 juni 2016

Jämnt i Storbritannien, men oavsett utgång krävs ett omtag av EU-samarbetet där just samarbetet ska prioriteras och inte statsbygget.
Det är den enkla och naturliga slutsatsen av folkomröstningen. Nu ser det mer ut som Reman går framåt. .Det förstärks av mordet på Jo,Cox och när den konservativa politikern S Warsi hoppar av Nej-sidan och röstar för Remain pga lämnasidans "främlingsfientlighet".
Jag tror känslan av sammanhållning är det som avgör. Brexit-sidan har inte varit framgångsrik varför det är bra med samarbete, utan bara talat om nackdelarna, ofta vulgärt och nationalistiskt.

Förstår inte vad Löfven menar att "Cameron har spelat ett högt spel med alltför många inblandade". dn,se/nyheter.
Vadå alltför många inblandade... Men han säger också flera bra saker som att "Sverige behöver ett EU på medborgarnas sida".Flyktingfrågan avgör EU:s framtid, säger Löfvén. En union med gemensamma yttre gränser måste också ta gemensamt ansvar. "Vill man ha del av det gemensamma, måste man också visa att man är en del av det gemensamma" och delar flyktingansvaret. Bra sagt Löfven. "Någon ordning får det vara i en samarbetsunion" Det påminner lite om en vänsterledare....

Nya subventioner till hyreslägenheter blev för mycket för Alliansen, som bryter bostadssamtalen. Men det finns mycket gemensamt.
Ungefär så ser telegramtexten ut om bostadssamtalen mellan regeringen och Alliansen. Subventioner påminner för mycket om miljonområdena och betongbyggena på 70-talet. Men låt inte brytningen förhindra fortsatta diskussioner under hand. Bostadspolitiken måste vara "långsiktig och hållbar", Någon som hört det uttrycket tidigare?




måndag 20 juni 2016

Pressmeddelande 16-06-19
Hans Lindqvist, (C), ordf för Nej till EU under folkomröstningen 1994
Tel 070/ 5485819

Kräv  omförhandling med EU för minskad EU-makt och formellt utantag för euron
-Sverige ska kräva ett formellt undantag från införande av euron i Sverige och ta fram en lista på frågor som ska återföras från EU till Sverige.
-Och detta oavsett utgången av folkomröstningen i Storbritannien

Det säger Hans Lindqvist, ordförande för Nej till EU under folkomröstningen 1994 och EU-parlamentariker för Centerpartiet 1995-1999.

Nederländerna har krävt det och flera andra EU-länder har ställt likande krav. Och det är helt naturligt efter den folkliga kritik som nu växer fram i hela EU.

EU har blivit något helt annan än vi röstade om 1994. Det då kraftigt kritiserade Maastrichtfördraget har efterträtts av Amsterdam-, Nice-, och Lissabonfördragen som alla ökat EU:s makt inom utrikes-, säkerhets- och försvarsområdet liksom ekonomin. EU har skapat tusentals nya EU-lager som ökat byråkratin och minskat demokratin.

-Sverige ska kräva ett formellt undantag från euron som Danmark och Storbritannien

Den  ökade EU-makten, den försämrade demokratin, byråkratin, haveriet med euron, ekonomin och flyktingfrågan har skapat krisen, inte människorna.

-Jag vill ha mer av samarbete och mindre av EU-stat där länder och människor känner att EU är något bra och positivt för medborgarna och världen.
-Då krävs ett omtag av hela EU och den chansen kommer nu, ta den, säger Hans Lindqvist.
-För mig är det naturligt att det omfattar ett stärkt Nordiskt samarbete, där försvarssamarbetet nu visar vägen.

Hans Lindqvist
Tel 070/ 5485819
Hans.lindqvist@centerpartiet.se





söndag 19 juni 2016

Nu går det inte att komma ifrån att det blir EU och EU-omröstningen som dominerar bloggen de närmaste dagarna.
Jag har behålligt min konstruktiva EU-kritik sedan långt före folkomröstningen. Jag är för ett Europasamarbete, accepterade också svenska folkets Ja till EU i folkomröstningen 1994, men hade många demokratiska invändningar mot hur hela folkomröstningen gick till. Detta står kvar.

EU har också, som vi sa på Nej-sidan, blivit något helt annat än vad vi röstade om 1994.
Från det då kraftigt kritiserade Maastrichtfördraget som skapade EU och Unionnsmakten har tre nya fördrag till kommit som alla ytterligare ökade EU:s makt, Amsterdamfördraget, Nice-fördraget och Lissabonfördraget. EU:s makt har ökat och den är inte demokratisk. De flesta nya EU-lagar stiftas av tjänstemän på kommissionen, byråkrater, om du vill, och de allra flesta människor i EU;s 28 medlemsländer har ingen aning om hur de kom till och någon debatt i medlemslandet. har det ofta inte varit.

Det är folket, EU-medborgarna som reagerat på den ökade EU-makten och byråkratin.
För att få folkets förtroende för EU-samarbetet krävs förändringar där makt återförs till medborgarna och medlemsstaterna. Det är vad som måste bli följden av EU-omröstningen i Storbritannien oavsett utgång.

Håkan Larsson, Krokom som var kanslichef i Nej till EU under folkomröstningen, där jag var ordförane har i dag flera kloka synpunkter i dn.se/nyheter
Sverige borde. liksom Danmark och Storbritannien kräva ett formellt undantag från euron. EU-rokrisen har fördärvat EU:s ekonomi och delat EU."Plocka hem" de frågor som inte ska beslutas på EU-nivå. Håkans vision är ett djupare,nordiskt samarbete som jag tycker ska bli verklighet oavsett EU-omröstningen.

lördag 18 juni 2016

Jag tycker det är utmärkt att Sverige satsar på mer av bilaterala samarbeten med andra länder i försvarspolitiken som Finland, USA, Baltikum
Det är ett bra sätt att komma från Natodebatten och det är ett bra sätt att få nära relationer med andra länder. I dag kan vi läsa i dn.se/debatt hur Sveriges och Finlands försvarsministrar Peter Hultqvoist och Jussi Niinistö beskriver utvecklingen av vårt allt djupare och bredare samarbete. Och det är väl inget konstigt.

Tvärtom har Sverige och Finland varit ett gemensamt land i hundratals år tidigare ända fram till 1809 och har mycket av språk och kultur gemensamt.
Det är bara positivt att vi också utvecklar andra samarbetsområden särskilt i en allt osäkrare omvärld. Detta samtidigt som vi själva bestämmer villkoren för samarbetet utan att bli bundna av  regler och relationer där vi inte riktigt känner till vilka följdverkningar det kan få.

Lyssnar på radions konflikt på temat Brexit och det ökande EU-motståndet och nationalismen i EUropa.
Det är klart vi behöver ett europeiskt samarbete.Vi behöver mer samarbete-Mindre EU-stat. Det är tragiskt att jag som europé ska behöva se och följa den negativa utveckling som EU nu skapat i EUropa. För mycket, för byråkratiskt, för odemokratiskt, för  svårgenomträngligt med dålig ekonomisk uteckling, hög arbetslöshet, svår flyktingkris som EU, inte har kunna lösa och eurokris.
Backa, gör ett omtag, en framtidsplan kanske med sikte på 10-20-30 år framåt i tiden där medborgarna är med i processen.
Nu ska jag iväg till 5:e höghuset och prata om EU-folkomröstningen i Storbritannien, mitt i regnet.

fredag 17 juni 2016

Fruktansärt tragiskt med ett nytt terrormord på den brittiske parlamentsledamoten Jo Cox och det hänger tydligen ihop med EU-omröstningen.
Det ska inte hända, men har hänt igen. En aktiv ledamot i brittiska parlamentet på Ja-sidan i folkomröstningen, som vill att Storbritannien stannar kvar i EU blir skjuten och knivhuggen till döds under kampanjandet på hemorten. Man blir ledsen Och varför?.Och vem vinner på det här?

Finland vill föra dialog med Ryssland och Putin. Så säger den finländske presidenten Sauli Niinisö. Kontakt är alltid bra, bara man vet vad man själv vill
Finland har ett annat läge till Ryssland än Sverige. 134 mil landgräns säger det mesta och krigen under andra världskriget är betydlig mer närvarande än Sveriges krig mot Ryssland för 200 år sedan.
"Jag försöker fatta hur ryssarna tänker", säger Niinistö.

Bra förslag från Mkljövårdsberedningen och Anders Wijkman om att främst minska utsläppen från transporter.
Det är roligt att se ett sådant bra och genomarbetat förslag. Jag känner Anders W sedan studenttiden i Sveriges Förenade Studentkårer och då hade vi inte riktigt samma åsikter. Han har verkligen tagit,till sig miljöpolitiken och det ska han ha all heder av. Utsläppen från transporter ska vara minst 70 procent lägre 2030 än jämfört med 2010. Transporterna står för en tredjedel av växthusgasutsläppen så här kan mycket göras. Och roligt att det är en enig beredning.

Nu åker jag in och ordnar mail mm på min nya telefon på Elgiganten och sedan en sväng till Birgit om mina "Hågkomster" och sedan seminarium med landstingsgruppen som avslutas med en trevlig vårfest.


torsdag 16 juni 2016

En lite träig riksdagsdebatt där rösten höjdes när skillnaderna inte var så stora i sak hos Löfven och Batra. Tycker dock att båda börjar bli varmare i kläderna.
Jonas Sjöstedt tog chansen att sopa till Mp och Gustav Fridolin. Och det gjorde han ordentligt Mp:s väljarflyktingar måste ta vägen  någon stans och Vänstern vill tala om vart. Att Björklund står utanför energiuppgörelsen ångrar han säkert redan. Han och Jonas i samma bås i den historiska blocköverskridande uppgörelsen. Inte smart.

Centerns och Annies förslag om snabbare jobb när man kommer till Sverige
och sommarjobbsavdrag är bra förslag som borde kunna bli verklighet om alla tänker efter.

Gustav inledde med ett bra ideologiskt anförande i landstingsdebatten om den kommande regionplanen och satsningarna i skärgården på Nord-syd förindelsen.
Inte minst handlade det om att skapa bättre villkor för fastboende så att fler väljer att bosätta sig i skärgården.

Kent Ivarsson inledde på samma sätt sjukvårdsdebatten och att allt mer vård nu kan föras över från akutsjukvården till närsjukhusen och primärvården.
Alliansen öppnar nya närakuter med labb och röntgen och öppettider mellan 8-22 varje dag. Avancerad sjukvård i hemmet ska byggas ut. Valfriheten ska stärkas för ökad patientmakt. Och vi ska utveckla den digitala vården där mer man göras på videomöten för att minska resorna men ändå öka tillgängligheten.
Nu åker jag snart in till Socialnämnden där jag tycker att de dyra och inte alltid bra plaeringarna på HVB hem måste minskas och kortas. Föräldrarna måste kunna delta i behandlingen.

onsdag 15 juni 2016

Island höjde humöret och lyfte inte bara landet utan hela fotbollsvärlden. Nu gäller det att Sverige går in med samma energi på fredag.
Det var en fantastisk upplevelse att lilla Island med 350 000 invånare slår Portugal med 10 miljoner och ansett som ett av Europas bästa fotbollslag Vad man blir på gott humör.

Brexit är mot allt förnuft skriver en fransk professor på dn.se/kolumnen i dag.
Vem har sagt eller trott att det skulle handla om förnuft. EU i Storbritannien är känslor, som det också är i många andra länder. Ekonomi och pengar finns där men kommer i andra hand. Den franske professorn Jean Pisant-Ferry, säger just detta. Det är den obegränsade självständigheten och avskyn mot matkhavarna i Bryssel som de flesta röstar emot. EU har ju dessutom gått sämre ekonomiskt än Storbritannien, utanför euron, så ekonomiargumentet håller inte heller.

Och opinionsmätningarna talar för Brexit
där flera har en majoritet för Brexit som Yougov med 46 mot 39 procent. Andra ligger närmare varandra som The Daily Telegraph med 49.48 för Brexit. Tidningen The Sun skriker ut sitt "Leave" med "att vi måste befria oss från det diktatoriska Bryssel."

Viktigast igen som jag skrivt gång på gång är att EU inser att något måste göras för att Unionen ska hålla ihop och samarbetet stärkas. Det är just Mer samarbete- Mindre Union.Ta fram ett Uni(s)ont demokratiprogram för EU där medlemsstaterna stärks.

Trump vill stoppa muslimer från att komma in och Clinton vill skärpa vapenlagarna.
I det långa loppet fram till november vinner Clinton på mer erfarenhet och realism.

tisdag 14 juni 2016

Terror, terror, terror, Man slår på radion  och hör en person berätta om det hemska dådet och och jag undrar var hon får Paris ifrån. Men nu var det ett nytt terrårdåd...
Denna gång på en polis och hans fru utanför Paris. Det treåriga barnet blev vittne till morden och mördaren blev skjuten. Men varför? Varför?

I USA  blir terrorn politik, precis som man kunde vänta och mest från Trump. Stäng för muslimer.
Trump och IS lever på samma grunder - rädsla, hot, hat, otrygghet Mer av sånt och de går framåt. Ju mer IS dödar, desto bättre för Trump i valet. Han kallar Obama för idiot som misslyckats med allt..och "Hillary är ännu värre", låter det. Ska detta vara en presidentkandidat?.

Bra att regeringen följer upp migrationsuppgörelsen med oppositionen om fler  bostäder och snabbare beslut med undantagsregler från plan- och bygglagen.
Här måste människor gå före skrivna lagtexter för att snabbt kunna bygga tillfälliga bostäder för flyktingar, som modellhus och småstugor som kan sättas upp på några månader. Bra.

Och nu går Brexit in i en andra andning där Cameron och tories ger plats åt labour för att "Stay" ska vinna. 
Det hör inte till vardagen att tories ger plats för labour, men i denna fråga tycker Cameron och Corbyn lika..nästan. Corbyn är mer EU-kritisk men har sagt att han ska stödja "Remain". Tories har ju också ett splittrat parti och då kan det vara bra att ge plats åt någon annan, särskilt om labour kan stoppa upp alla motståndare till invandring.En farlig linje, bra i EU-omröstningen med livsfarlig i hemmavalen.
Viktigast oavsett utgång att EU lyssnar på kritiken. Mer samarbete-mindre EU-stat.


måndag 13 juni 2016

Den fruktansvärda terrorattacken i Orlando kan få direkta följder i presidentvalet med Trumps stopp för muslimer vid gränsen.
Det räcker inte med de 50 döda och de 53 skadade. Terrorattacken kan få mycket mer långtgående konsekvenser för USA och världen. Tramp har varit ute flera gånger och upprepat sitt krav om absolut stopp för muslimer och mexikaner att komma in i USA.

Nu får han vatten på sin kvarn och har redan låtit kvarnen tala - pratkvarnen alltså - som ånyo upprepat samma krav. Tyvärr reagerar många människor spontant och Trump kan vinna anhängare. Detta desto mer eftersom IS sent på söndagen tog på sig dådet. Två tragiska händelser efter varandra.

Och Adaktusson tänker bli statsminister, kan man läsa mellan raderna i hans artikel på dn.se/debatt i dag. Han vill fälla regeringen och Sverige behöver en ny regering nu.
Så låter det från den gamle reportern som nu är EU-parlamentariker i Bryssel och ägnar dagarna åt helt andra saker, men det hörs vad han är  mest intressera av.Att komma in i finrummet i Sverige som diskuterar regeringsfrågan.

Regeringsmakten ska han ta med en gemensam Alliansbudget i höst som han ska få igenom på något sätt, men inte med Sverigedemokraterna skriver han.
Men han skriver inte med "organiserat samarbete med Sverigedemokraterna". Notera det. Han vill förhandla i utskotten och räknar tydligen med att få SD stöd där så att regeringen kan fällas.
Fråga; Är det här förankrat med Ebba Bush Thoor och Kd-ledningen? Och Alliansen? Eller?
Hans egna statsministerambitioner.?

söndag 12 juni 2016

En underlig debattartikel på dn.se/debatt i dag av professorn i praktisk filosofi Torbjörn Tännsjö. Partier som Mp, som är enfrågepartier misslyckas.
Så mycket professor verkar han inte vara i varje fall inte i politik och så praktisk verkar han inte vara heller. Hans tema i artkieln är att alla partier som är enfrågepartier misslyckas. Han beskriver Mp:s utveckling under regeringstiden och drar slutsatsen att de nu bör abdikera och att det bara har två alternativ för framtiden.

De kan normaliseras
och ta en plats på höger/vänster skalan. Men där är det trångt skriver han och kräver utbyte av både väljare och medlemmar.
De kan upplösas
så att deras medlemmar kan engagera sig i olika folkliga, politiskt obundna civilorganisationer.
Jaha, Gustav,Isabella, Åsa, Carl och Valter. Nu vet,ni vilken framtid ni har att välja på. Lyssna på forskarklokskapen.....ha,ha.

Två intressanta datum i slutet av juni - den 23 röstar Storbritannien om  Brexit - Leave eller Remain i EU. Och den 28 juni röstar FN om Sveriges medlemsskap i Säkerhetsrådet.
Det har varit lika i Storbritannien mellan Ja och Nej en längre tid, men nu har Nej-sidan vuxit och det lutar åt ett Brexit. Det viktiga här är att tar varningen på allvar och förändrar sig som samarbetsorganisation till, just det, mer Samarbete och mindre Union och EU-stat. Det vinner alla på, EU, medlemsländerna och medborgarna.

Sverige i säkerhetsrådet vore en framgång och nu jobbas det hårt på upploppet bland annat från vår vice generalsekreterare Jan Eliasson, och han har inflytande, inte Margot Wallström.
Visst vore det hedrande och roligt.

lördag 11 juni 2016

Ny energiuppgörelse, men  nu blocköverskridande, som mycket liknar uppgörelsen i med Alliansen 2009.
Jag var mycket kritisk till den och gick ut i media. När den publicerades lät det heller inte bra för en centerpartist.Inget slutdatum för kärnkraftens avveckling. Tvärtom skulle alla tio reaktorerna kunna ersättas med tio nya när det blivit för gamla. Jag minns att Maud stakade sig ordentligt när hon presenterade uppgörelsen på  på presskonferensen. Hon talade om sina barn och barnbarn och det var fler än jag som reagerade på denna formulering när det kunde bli 12 nya kärnkraftverk.

Satsningen på förnybart, de hårdare säkerhetskraven och minskade subventionerna på kärnkraft och det låga energipriset har gjort kärnkraften olönsam.
Och här måste jag ompröva min kritik. I det korta perspektivet med tio nya reaktorer lät det som ett totalt haveri för centern. I det långa perspektivet blev det inte så, delvis tack vare centerns hårdare krav på kärnkraften och den satsning på förnybart centern drev fram. På sex år har det helt förändrat verkligheten där kärnkraftsindustrin nu själva med Vattenfalls vd Magnus Hall i spetsen säger att det inte är aktuellt att bygga nya reaktorer,

Den nya uppgörelsen fullföljer 2009 års. Borttagandet av effektskatten på kärnkraft är ett bakslag men satsningen på förbnybart med elcertificatsystemetet på 18 TWh till 2030 är bra.
Det är också satsningen på havsbaserad vindkraft. Det kan få samma effekt de närmaste 5-10 åren som vi fick efter 2009. Förnybart tränger helt enkelt undan icke lönsam kärnkraft. Lägre fastighetsskatt på vattenkraft är också bra, men det får inte bli några nya älvar som byggs ut och återförande av resurser till vattenkraftskommunerna borde varit med. Både Naturskyddsföreningen och Greenpeace är positiva till överenskommelsen och det är inte vanligt...

Det är bra med långsiktighet för både industrin,politiken och människorna. Nu får Centern fortsätta driva på för förnybart tillsammans med Mp
och Björklund och Sjöstedt får "peka finger" som DN skriver dn.se/nyheter



fredag 10 juni 2016

Nu hoppas jag verkligen att fotbolls-EM i Paris inte attackeras av terrorister och kriminella. Det vore ett förödande slag mot idrotten.
Aldrig har väl en idrottstävling omgivits av så många säkerhetsvakter och säkerhetsåtgärder som fotbolls-EM nu har. Det borde garantera att spelen kan genomföras utan attacker. De personer som vill fördärva och förgöra får det svårt, men just därför kan det vara så att de vill visa att de lyckats. Det är en seger för dessa terroristgrupper att visa upp att vi lurade polisen och säkerhetsvakterna, trots all denna säkerhetssatsning med poliser, militärer, bombhundar... Jag hoppas verkligen.

Nu går Obama in i presidentkampanjen och stödjer Clinton samtidigt som Sanders verkar förstå att spelet är förlorat. Det kan bara bli en vinnare i november, Och det blir rätt person.
Två helt avgörande verkligheter. Obama går in och Sanders går ut. Det är inte lätt för Trump nu och det blir inte lättare när verkligheten kommer närmare inpå. Roligt och positivt för Clinton och hon är verkligen värd det.

Det kanske inte är IS sista strider men nog känns det som att tiden rinner ut för dem i både Irak och Syrien.
Det kanske är en av de sista striderna när IS i Bagdad i två bombdåd dödar ett 20-tal och skadar över 70 personer då en fullastad bil med sprängmedel detonerade. Varför? Till vilken nytta? Vanliga människor på gatan dödas. Hoppas jag har rätt och att IS kulmen är passerad.

Brexitdebatten borde handla om hur EU måste förändras för att EUropasamarbetet ska bli accepterat av medlemsländerna och människorna.
Nu handlar den bara om hur de går för Sverige, ekonomin,valutan, marknadsoron,finansmarknaderna.
Mer samarbete-Mindre EU-stat  är bra för både länder, EU och människorna.

torsdag 9 juni 2016

Roligt och positivt att Hillary vann Kalifornien och nu är klar som demokraternas kandidat i presidentvalet. Det är bra för USA, för Sverige och världen, Alternativet är katastrof.
Så ser jag USA-läget efter primärvalen. En i bästa mening erfaren och konstruktiv politiker mot en idiot och gaphals som ingen vad han kan ställa till med. Sanders måste förr eller senare dra sig tillbaka och ena demokraterna. Och Clinton vinner.

Sverige och USA stärker försvarssamarbetet och fördjupar det  med ett gemensamt dokument. Jag tycker det är bra. Inget Nato behövs.
Det är faktiskt smart av Hultqvist och regeringen. Nej till Nato, men ja till samarbete med Natos starkaste företrädare USA. Och med motiveringen att vi samarbetar också med andra länder som Finland. Vi behåller den militära alliansfriheten...nja..men allt är bättre än Nato.Det blir också svårt att kritisera att man inte gör någonting i ett spänt läge. Det är ju precis vad Hultqvist gör.

Nu väntar vi på vilka utnämningar Gustaf Fridolin kommer att ge Carl Schlyter och Valter Mutt om någon månad, precis som han nu gjort Åsa Romsson till ordförande i EU-nämnden.
Fridolin måste dämpa kritiken och det är ett bra sätt att hitta nya viktiga uppgifter. Men snyggt hanterat är det inte och det är Gahrtons främsta kritik. Fridolin har ju själv offentligt kallat uppgörelsen med regeringen om flyktingfrågan för "skit" och då borde han kunna acceptera det från andra i ledningen också. Men...

Det är migrationskatastrof  med de långa väntetiderna för flyktingarna, såväl ensamkommande barn som frågor om asyl, jobb och boenden går alldeles för långsamt i Sverige.
Jag tycker att regeringen ska ha hård kritik för detta och att hela migrationspolitiken måste gå fortare.
Det är hemskt att vänta i åratal på ett besked utan att kunna göra någonting själv.




onsdag 8 juni 2016

Några som jag tycker intressanta politiska iaktagelser i Sverige på senare tid
Detta skrivet efter att ha hört nyheterna i dag där miljöpartiet sparkar två starka profiler. Mp sparkar Valter Mutt, som är utrikespolitisk talesperson och Carl Schlyter som är ordförande i EU-nämnden, tydligen med omedelbar verkan. Och det är ingen av språkrören  som i TV får tala om nyheten…. Motivet.

Nu ska alla följa partiets linje i regeringen. Inga avvikelser eller personliga åsikter tolereras, inte ens om de som Carl Schlyter följer partiprogrammet som Nej till Värdlandsavtalet och Nato. Bra intervjuer med Carl.

Jag kan säga direkt att detta kommer att skapa nya både person- och politiiska konflikter
 i Mp. Jag hörde att Jabar Amin och Lillebets redan varit ut och tagit avstånd från beslutet. Det är bara början. Kanske början till slutet i regeringen.

Sd röstar oftare med S än M i riksdagen
Det är också en tydlig tendens på senare tid. Av de över 500 frågorna som gick till votering i riksdagen 2015-2016 har Sd rösta med S i 52 procent av frågorna  och med M i 32 procent. Sd vill göra sig till ett mittenparti.

Tycker mig också ha märkt att stödet för blockpolitiken i Sverige allmänt men också bland partiföreträdare minskat.
Det gäller främst Alliansväljare. Det kan handla om Dö, men det kan också handla om att man helt enkelt är trött på den stela och fyrkantiga blockpolitiken där det största partiet i blocket växer och de andra partierna minskar.




tisdag 7 juni 2016

Det går inte att komma ifrån. Nationaldagen i Sverige är en unik årshändelse som glädjer de flesta och som håller ihop landet.

Själv blev det förmiddag på Ingarövallen där Emma, Sara och Hanna tävlade
i terränglöpning, Småtjejerna 7 år, 1,3 kilometer och Emma 10 år 2,5 kilometer. Och Sara vann sitt lopp. Hanna kom bland de tio förta och Emma kom 3:a i sitt lopp. Farfar är nöjd. Undrar vem de brås på...

Lunchen och eftermiddagen blev Gustavsbergs hamn och nationaldagsfirande på Värmdö. Bra utfrågning med 9 frågor till en politisk panel med alla åtta partier i kf och samma frågor till publiken. Roligt, intressant och bra upplagt. Och inge Förbifart genom Östra Ekedal. Det  blir samma svar om Storskogen...Utdelning av pris till Årets Värmdöbo och till många kulturstipendiater. Mottagande av nya svenskar. En bra nationaldag helt enkelt.

Tyckte också att både Batras och Löfvens tal var på rätt tema med värderingar och samarbete,
Det var också mycket lika där sammanhållning, demokrati, värdegrunder,  empati mot främlingar, och svenska egenskaper som att "göra rätt för sig", betonades av båda talarna. Sverige, helt enkelt.

I Bulgarien är det inte lika roligt, där vill självutnämnda "migrantjägare" ut och stoppar flyktingar vid gränsen.Då förstår man också, hur svårt ett EU-beslut om att fördela flyktingar "rättvist" mellan alls EU-länder skulle bli när några blankt vägrar.dn.se/stockholm.

Österleden leder till en kraftig ökning av biltrafiken säger en rapport från Sverige förhandlarna.
Var det förvånande? Bygger man en motorled fylls den med bilar. Det är ju hela syftet.




.

måndag 6 juni 2016

Så går man ut till brevlådan för att hämta tidningen och i samma ögonblick som man lyfter locket, Ja, visst ja, det är nationaldagen helgdag....och då.
Nej då kommer ingen tidning. Och den blir tunnare och tunnare på vardagarna också. I början på veckan är det bara några sidor, och då är det ändå Dagens Nyheter jag talar om. Snabbt har medie landskapet ändrats och frågan ställs hur kommer det att se ut om 20 år? Finns det några tidningar kvar, eller..?

Ja, det tror jag det finns
men sociala medier har ökat ännu mer och asociala medier har spritt sig ännu mer i Facebook, Twitter, Instagram och nya medier har dykt upp. Medier som ligger närmare Dig som person och dina intressen. Jag är själv en riktig tidningsnörd med DN, SvD  Expr, AB och mina lokaltidningar som Nacka Värmdö Posten Mitt i Värmdö och tidningen Skärgården som hör till vardagsmaten. Internationell press blir det på nätet och mina specialintressen på sajter som kommer varje dag som Norden, och EU-frågor. Mer och mer som är närmare mig med kamrater, och politiska kontakter kommer från Facebook och twitter.

Jag vill vara uppdaterad,mest för att jag  tycker det är roligt själv, inte för något tvång
som det till viss del var under tiden jag var ordförande för Nej-sidan före och under folkomröstningen om EU i början av 90-talet. Då "måste" jag vara uppdaterad på vad andra sagt och tyckt och då kunde det ibland kännas som ett krav, men huvudorsaken var redan  då intresset.

Sedan finns det en gräns mellan konsumtion och produktion.
Du kan läsa hur många tidningar som helst, men du kanske redan efter den första har bildat dig en uppfattning om vad du tycker i frågan och då blir bara varje ny tidning "avdelningen onödigt vetande" som min sekreterare i EU-parlamentet Lars Carlsson uttryckte det för mer än 20 år sedan.

söndag 5 juni 2016

Jag kan inte låta bli men bloggen blir i dag om Muhammad Ali, född 1942 som jag och som jag följt under hela uppväxten och sett upp till
Både som boxare och som privatperson, inte minst hans politiska kommentarer. Hans vägran att göra krigstjänst i Vietnam var en höjdpunkt i hans liv för miljoner människor och hans tal och motiv varför "Skjuta dem för vad? De har aldrig kallat mig nigger.Det har aldrig lynchat mig. De har aldrig skickat hundar efter mig. De har aldrig våldtagit min mamma. Hur ska jag kunna skjuta dessa stackars män niskor". Det är ett tal i stil med Matrin Luther Kings som kom under samma tidsperiod. Boxningen tog din kropp och du fick Parkinssons sjukdom men din själ lever. Vila i frid Ali.

Vilket genuint korkat förslag i dn.se/debatt i dag att "skrota kommunerna".
Och det skriver en tidigare kommunstyrelseordförande i Örebro, Staffan Werme. Han vill kraftigt minska antalet kommunpolitiker. Han vill ta bort den förtroendevalda kommunstyrelsen och ha en borgmästare som fattar besluten i stället. Kommunen i övrigt ska styras av majoriteten, oppositionen ska bara vara åskådare och kunna hojta till. Glöm och göm ditt förslag.

Då visade Värmdö kommun i stället hur det kan gå till om man stärker det lokala inflytandet genom Medborgardialogen i går i kommunhuset om Gustasvbergs utveckling och framtid.
Först ett antal professionella presentationer om byggplanerna för Centrum, Vattentornsberget, Kråkberget och Försbifarten Östra Ekedal och sedan frågor, synpunkter och förslag  från den70-80 deltagarna på olika stationer med tjänstemän och politiker närvarande. Och en bra ledning av hela dagen.
Och nästa pilsner blir Förbifart Hemmesta....klokt att inget uppdrag ges till kommundirektören före medborgardialogen, ännu klokare om man redan nu hade dragit  tillbaka hela förslaget,

lördag 4 juni 2016

Det är klart att EUropa blir annorlunda om Storbritannien lämnar EU.Men det behöver inte bli sämre.
Det kan bli bättre också för EU som kanske inser att allt mer makt och byråkrati inte är målet. Vi kan i dag läsa hur finansminister Magdalena Andersson oroar sig för Brexit dn.se/nyheter med försvagat pund som påverkar kronan, finansmarknaderna, handeln. På kort sikt osäkerhet. På lång sikt kommer EU och Storbritannien att sluta handelsavtal som EU har med Norge och Schweiz eftersom båda parter vill behålla samarbetet i den inre marknaden.

I EUropa kommer det att bli fler som gör som Storbritannien med krav på återförande av makt till medlemsländerna, och det ska Sverige göra också.
Det vet vi redan. Nederländerna har 49 punkter som man vill återföra från EU och många andra länder har samma krav. Det är bra. Det kommer att minska EU:s makt och det vinner alla på. Sverige bör ställa samma krav på EU som Storbritannien har gjort oavsett utgången av folkomröstningen.  Den viktigaste frågan där är undantaget för "En allt tätare sammanslutning" som betyder mer EU och mer EU-makt. Om den punkten faller bort minskar inriktningen mot en EU-stat. Sverige bör också kräva et formellt undantag från euron.

Sd tvistar om Nato och det kan ha betydelse för frågan i Sverige.
Ingen regering kommer att gå,ut ock föreslå en ansökan om medlemskap i Nato utan att vara 100 procent säkra på en seger i en folkomröstning. Sd kan hör ha betydelse, där man plötsligt ställde sig bakom Värdlandsavtalet.

Politik och opinioner är svårt att förutsäga, där  kritiken mot "Etablissemanget" i USA är ett tydligt exempel.
Och hur många trodde det skulle bli en avgörande fråga i presidentvalet där Trump och Clinton står mot varandra. Jag hoppas folk tänker lite längre.

fredag 3 juni 2016

Då är jag då på strategikonferens med Värmdö kommuns bolagskoncern KIVAB. Den utmärkte ordföranden Anders Bergman inledde i går.
Vi har just  besökt Säby Musteri och Bränneri och tittat och smakat på äppelmust och blåbärsmust i en fantastisk anläggning som nu säljer mustdrycker främst runt Nacka-Värmdö men som ökat till nästan hela länet på bara några år. Där finns också mörk och ljust öl från lättöl till starköl.

Krister Ridström från Styrelseakademin inledde  med en genomgång av våra styrdokument som ägardirektiv, affärsplaner, rapporteringssystem. Han var nästan lite imponerad över vilken bra ordning vi hade på styrelsedokumenten men kom med lite goda kommentarer. En mer aktiv styrelse, lyft fram grunddokumentet Vision Värmdö 2030, och det hade ju jag inget emot eftersom jag var ordförande i den parlamentariska beredning som tog fram detta. Affärsmässighet och samhällsnytta måste gå att kombinera.

När det gällde Gustavsbergsbadet, där jag själv sitter i styrelsen lyfte vi fram att vi ska främja simkunnigheten.
Vi kan också bli bättre på omvärldsanalys så att vi kan få fler besökare. Men vi har verkligen ökat ordentligt från 105 000 när badet öppnade 2008 till 215 000 förra året, Vi har också lyckats sänka kommunens driftbidrag från 13 till 9 miljoner under dessa år. Vi ska också bli bättre på att berätta om oss själva på sociala medier.

Både Värmdö Bostäder AB och Värmdö Hamnar AB har större utmaningar än G-badet. Fler bostäder ska byggas för att ta emot en ökande befolkning och Stavsnäs hamn ska byggas ut rejält. Två intensiva och kreativa dagar.


torsdag 2 juni 2016

Turkiet använder avtalet om flyktingar som utpressning för att inte tala om och uttala sig om folkmorden på armenier, assyrier, kaldéer, kurder,,, 1915-1916
Precis vad jag skrivit flera gånger. Turkiet och Erdogan  bedriver politisk utpressning och hotar länder och regeringar med "allvarliga följder" om man talar och uttalar sig om folkmorden för hundra år sedan. Låt inte Erdogan styra. Sanningen måste fram och det måste sägas.

Liberalerna lämnar energisamtalen för att "vi satsar för mycket på vindkraft". Har ni hört. Man tror inte det är sant, L vill ha kärnkraft i stället Oj, oj.
Björklund är rädd för att det ska bli så mycket vindkraft i Sverige att kärnkraften inte behövs. Ja, man undrar ju vilken uppfattning om världen Björklund har. Han vill inte förlänga de sk elcertifikaten och anser att stöd till vindkraften är slöseri med pengar. Tragiskt. Hoppas L kommer på minus i nästa opinionsmätning.

Positivt att Civilminister Ardalan Shekarabi vill flytta ut statliga myndigheter i landet. Bara att hurra.
Han och regeringen vill flytta ut it- tjänster och  ekonomisk administration till andra delar av landet och det var länge sedan vi,hörde några sådana föslag. Han lovar dessutom att flera myndighetrer ska flyttas ut "under året." Vackert.dn.se/nyheter.

För övrigt åker jag nu ut till en tvådagarskonferens på Säby gård och ett strategiseminarium om kommunens bolag med KIVAB, Jag ska mest delta i frågor om Gustavsbergsbadet där jag sitter i styrelsen Det går utmärkt med badet och nu talar vi om en uteanläggning också.

onsdag 1 juni 2016

Här slår jag upp tidningen och ser att fler har drunknat i Medelhavet i år än förra året. Vad gör vi?  Vi hjälper de som kommer hit, men vi måste väl också hjälpa de som tar de största riskerna.
Och det är alla som flyr hemifrån sina länder. 2510 flyktingar har drunknat i år - hittills. Kunde inte FN skaffa fram tusen båtar och några tiotal helikoptrar och patrullera flyktingvägarna för att ha koll på alla båtar som ger sig av och kunna komma fram och hjälpa. Kan det vara så svårt?

Nej skattepengar ska inte gå till hat och polarisering och det är bra att kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke tar upp det dn.se/debatt.
Hon är en av de bästa ministrarna. De pengar staten fördelar till civilsamhället och trossamfund måste gå till organisationer som ställer upp de demokratiska värdena. Det skulle inte behöva skrivas och sägas, men tyvärr...Bra.

Bidrag ska heller inte gå till fusk, men det gör det och staten står handfallen. Det ger dåliga signaler.
Det säger Försäkringskassan som polisanmält 740 personer hittills i år och polisen svarar att vi inte hinner med. Det ger bara upphov till ännu mer fusk och det handlar både om ekonomi och demokrati.Här behövs Fler poliser och utredare.

Ebba Bush Thor har fortfarande tid på sig att vända Kd siffrorna nu i SCB på 3,1 procent men hur länge....?
Något halvår, ett år till men sedan... Att gå in i valrörelsen och behöva stöd av moderaterna igen är inte roligt och stärker varken partiet eller partiledaren. Det är hennes Trump-stil mer än innehållet som stöter bort folk. Och så tror jag fler säger. än så länge i det tysta.