tisdag 29 juli 2014

Ett utmärkt C-förslag som Alliansregeringen nu tagit till sig - att minska matsvinnet och ta vara på all mat.
Det här går in i både själ och hjärta på alla människor - att minska matsvinnet. I Sverige slängs 1,2 milj ton matavfall, eller 127 kg/ person och år, där mer än hälften är fullt ätbar, dn.se/nyheter.Tala om resursslöseri, om misshushållning om missbruk. Nu har regeringen givit Livsmedelsverket i uppdrag att minska matsvinnet i en utredning som ska vara klar 2016. Jordbruksminister Eskil Erlandsson ska samtidigt försöka öka vår export av produkter som vi inte vill ha till bland annat Kina.

Att minska matsvinnet betyder också minskade utsläpp av koldioxid eftersom 25% av växthusgaserna kommer från produktion av mat.
Det är verkligen vinn-vinn. Att ta vara på all mat minskar också utsläppen av växthusgaser. Att laga annan mat av matavfallet som buljonger och soppor är också ett bra sätt att bruka det som redan finns. Att sänka priset på varor som närmar sig utgångsdatum är en tredje metod som kan prövas mycket mer. Det är ofta rent vansinne att kasta mat bara för att bäst före datum gått ut.

Det kan jag säga själv som nästan dagligen äter rökt eller gravad lax som enligt förpackningen "gått ur tiden".
Har då aldrig blivit sjuk eller mått dåligt. Et bra förslag. Ut med det mera i valrörelsen. Lägg det minskade matsvinnet till grisknorrarna, antibiotikan och matlandet Sverige och driv de frågorna i valrrelsen då känner alla igen Centern. Bruka utan att förbruka.
För övrigt packar jag nu ner de få sakerna jag har med mig till Villa Schabraket och åker mot den östra skärgården och sedan vidare mot Jämtlandsfjällen och fjällfisket.

Inga kommentarer: