torsdag 24 juli 2014

Sverige bör verka för att flytta fotbolls-VM från Ryssland 2018, skriver forskaren Per Kågesson, och jag håller fullständigt med.svd.se/opinion
Putin ska inte kunna låta Ryssland flyta vidare i omvärlden som vilken idrottsarrangör som helst efter Krim, Östra Ukraina och flygtragedin. Sotji gav honom uppmärksamhet och det är precis vad Putin vill ha. Uppmärksamhet, både negativ och positiv. Gärna båda samtidigt. Hård kritik mot den maktfullkomliga Ryssledaren men sedan vänliga artiklar att han är inte så omöjlig i alla fall. Han vill skapa goda relationer med omvärlden, och då passerar det han gjort med lite av förlåtelse.

Att låta fotbolls-VM avgöras "i ett land som ockuperar delar av ett grannland vore ett hån mot idrottens grundidé", skriver Per Kågesson. Och det har han alldeles rätt i. Ge inte Putin någon propagandaseger. Flytta fotbolls-VM till något annat land.

Krisen i Irak, Syrien, Iran och ISIS visar att kurdistanregionen är en stark självständig region som bör kunna bli en självständig ny stat.
Det skriver Fredrik Malm, utrikespolitisk talesperson för Folkpartiet i dagens Svd,svd.se/brannpunkt  och det är något Sverige bör stödja. Kurder har misshandlats, trakasserats och dödats av företrädare för regeringar där Kurdistan vari en del av territoriet. Kurdistanregionen har redan ett eget parlament med fem partier och 14 platser för minoriteter. Om Kurdistan vill ha en folkomröstning om självständighet bör Sverige stödja detta och driva på frågan i FN.
För övrigt var det ett trevligt 80-årskalas hos Gunilla Lindstrand  på Smithebacken i går där många minnen från tidigare somras fick utrymme. I dag blir det nog en eftermiddagsfest på klipporna vid Västerhavet.


Inga kommentarer: