torsdag 17 juli 2014

Tioårig vapenvila föreslås av Hamas om tio krav på Israel uppfylls. Allt som kan skapa fred bör prövas. Även detta.
De första israeliska reaktionerna var "omöjligt", men som jag förstått har det nu kommit reaktioner från bland andra socialdemokraterna i Israel att förslagen är "konstruktiva". Det handlar om öppna gränser, öppning av hamnen i Gaza, vidgade fiskevatten och internationella observatörer. Låter inte helt otänkbart....eller? Oavsett. Alla förslag om vapenvila,eld upphör, medling, förhandlingar bör prövas för att få ett stopp på konflikten. Båda parter får då bjuda till.

EU-kommissionen närmar sig alltmer en europeisk regering när Juncker nu ökar EU-makten som "premiärkommissionär".
Han ligger lågt just nu, inget tal om EU:s utveckling åt det håll han har fått kritik för.Han är slipad. Men C-F Juncker har redan fått större makt än någon tidigare kommissionsordförande att utse sin "regering" Han nominerades av konservativa och kristdemokratiska EPP-gruppen redan inför EU-valet och har nu blivit vald av EU-parlamentet även om det fanns ca drygt 300 motståndare av de 751 ledamöterna.

Med detta har har ett starkt mandat,
inte att föreslå kommissionärer, det gör fortfarande medlemsstaternas regeringar, men fördela platserna inom kommissionen och det är där makten i EU bestäms. Minst tio kvinnor måste han ha annars riskerar Juncker att innan han börjat få ett Nej i EU-parlamentet. Lena Ek vore en utmärkt miljökommissionär från Sverige.

Och Merkel blir mer och mer EU-president
som ny hyllas på sin 60-årsdag.Merkel och Juncker är gamla vänner med lite olika bild av vad EU bör bli, men se upp med den alliansen. Det ska dock sägas att Juncker tog till sig förslag om tydligare klimatkrav,stärkt inre marknad, förbättrad migration, men som sagt, han är slipad.
För övrigt var det en trevlig födelsedagspresent Sonja fick i går i Skärhamn på Nordiska Akvarellmuseet med Lars Lerins fantastiska utställning och en god lunch på restaurang Sill och Salt.

Inga kommentarer: