fredag 18 juli 2014

Flyghaveriet i Ukraina: En tragisk olycka eller en nedskjutning av någon eller en bomb ombord,eller...
Ingen vet, men alla spekulerar, jag också. Visst ser platsen ut som om det fanns ett samband med det som händer i Ukraina. Inbördeskriget där ger associationer till att flygolyckan har någon koppling. Men... I går kom bud om att Putin skulle vara målet och att "man" trodde att han var ombord, dvs det skulle vara Ukrainska regeringens företrädare som ligger bakom. Det enda troliga kring detta påstående är att det har släppts ut av ryska statsmedia för att skjuta över skulden på Ukrainas regering. Att skicka den svarta lådan till Moskva är väl heller ingen rättssäker utredning av orsaken...FN:s säkerhetsråd bör utreda olyckan. Hårdare press och fler sanktioner mot Ryssland måste till oavsett.

Bra med en demokratiutredning men ska folkpartister föreslå varandra, där Birgitta Olsson föreslår Olle Wästberg. Det bör vara en helt fristående utredare t.ex Gunnar Wetterberg från Saco.
Visst, det är ingen tvekan om att demokratin och den politiska processen har förändrats med allt färre engagerade i partierna och där unga, utlandsfödda och lågutbildade har lågt valdeltagande och lätt kan känna sig utanför samhället. Partierna har tappat 360 000 medlemmar de senaste tjugo åren enligt Wästerberg själv på DN debatt i dag dn.se/debatt. Antalet förtroendevalda per invånare har också sjunkit.

Ta Värmdö som exempel. Vi i Värmdöcentern har sådär 30-talet medlemmar varav 10-tals aktiva, kanske lite mer nu i valet. Det ser ungefär likadant ut i de andra kf-partierna på Värmdö, M och S undantagna med drygt dubbla antalet medlemmar. Det är ändå lite jämfört med t.ex Värmdö IF som har kanske 1500 eller ännu fler medlemmar. De politiska partierna bestämmer över en budget på 2 miljarder kronor....

Medborgardialoger, och frågestunder i kf som vi har också på Värmdö och folkomröstningar är bra men det räcker inte. Ny partier växer också fram som Sd och Fi.  Internet och sociala medier är också bra, men det krävs mer om vi ska kunna säga att vi har en representativ demokrati.
Kanske ska vi kunna rösta på flera partier i valet, ett förstaval, ett andraval och varför inte ett tredjeval.
För övrigt ska Sonja och jag vara hundvakter i dag när folket på Källbacken ska åka iväg och köpa bil

Inga kommentarer: