söndag 13 juli 2014

Israel-Palestina har så många konfliktytor i sig att också detta försvårar en lösning, eller åtminstone eld upphör
Jag nämnde flera exempel i går på komplexiteten i Israel- Palestina konflikten, intern konkurrens i både Likud och Hamas, många andra internationella konflikter och den eviga frågan i mellanöstern som parterna själva måste lösa. Ytterligare en internkonflikt är mellan Hamas och al-Fatah i dag företrädd av den palestinske presidenten Mahmud Abbas. Han ser nästan hellre att Hamas utplånas och att konflikten tar slut den vägen med förhandlingar mellan honom och Israels regering. Abbas fördömer nu Hamas missiler över Israel och föreslår "sluta genast" innan fler dör. Det kommer ändå ett eld upphör och då är det bättre att ta det nu.

Och här kommer alla interna och externa konfliktytor tydligt i dagen. Hamas vill inte ha något eld upphör dikterat av Abbas och inte någon eld upphör där de själva är i underläge.  Och inte något eld upphör där Israel av omvärlden ses som segrare.
Men det är ändå parterna som slåss militärt som måste finna ett stopp på missiler och bomber och eftersom Hamas startade missilerna över Israel har Hamas det största ansvaret. Israel måste då omedelbart sluta med sina bombningar, stridsvagnar och kanonbåtar. Trots krigen i Irak, Syrien och Ukraina  tycker jag FN skulle kunna agera mycket mer resolut.

Bra att landstingsdirektören i Stockholms läns landsting, Toivo Heinsoo nu lovar ta krafttag för att minska hyrläkarna.
Vi har inga hyrläkare i Gustavsbergs vårdcentral och det är bra men insatser behöver göras i primärvården generellt i landstinget och på KS. Vi har lägre andel hyrläkare än övriga landet men det är inget argument för att inte minska andelen.
För övrigt blåser det kraftig nordostlig vind och solen från i går är ersatt med mörka moln på Västkusten. Men...bada, när man kan prata fotboll.... och Tyskland vinner med 4-1.

Inga kommentarer: